Şenol Karakaş

Şenol Karakaş son yazıları

Şenol Karakaş tüm yazıları

18.12.2016 - 08:25

OHAL koşullarında anayasa değişikliğine hayır!

Bazı AKP ve MHP önde gelenleri, OHAL koşullarında anayasa değişikliği olabileceğini söylüyor.

Teknik olarak, yasal olarak elbette mümkün. Elbette OHAL koşullarında anayasa değişikliği yapılabilir. Fakat bu, anayasa değişikliğinin yönünü de gösterir. Zira Fethullahçı darbeciler dışında, 15 Temmuz darbe girişimiyle alakası olmayan kamu çalışanlarının, akademisyenlerin KHK’larla  işten atıldığı, açığa alındığı, derneklerin kapatıldığı, insanların tutuklandığı OHAL koşulları, anayasa değişikliğinin özgür koşullarda tartışılmasına imkan vermiyor. Oysa referandumun farklı siyasi görüşlerin var olduğu gerçeğinin altının çizilmesi ve son sözün halk tarafından söylenmesi için gündeme geldiği iddia ediliyor. Bu farklı fikirlerden sadece bir tarafın görüşlerini özgürce dile getireceği koşullar, boksörlerden birisinin elleri kollarının bağlandığı boks maçına benzer.

Bu nedenle, önce demokrasi.

***

Halep halkı yalnız değildir!

Arap Baharı, Arap halklarının diktatörlere karşı yığınsal başkaldırısıydı. Arap halklarının korku duvarını aştığı, “Halk rejimi istemiyor” sloganlarıyla özgürlükleri için mücadeleye atıldığı, tarihin yapımını kendi ellerine almaya çalıştığı ayaklanmalardı. Bu ayaklanmalar üç engelle karşılaştı: 1. Suriye’de rejim katliam politikaları uygulayarak ayaklanmanın kitlesel karakterini bastırdı ve silahlı çatışmalar giderek halk ayaklanmasının yerine geçti. IŞİD’in de devreye girmesiyle, halk ayaklanmasından iç savaş koşullarına evrildi. 2. Mısır’da Sisi liderliğindeki askeri darbe, Arap ayaklanmalarının önüne dikilen en büyük engel oldu. Darbe rejiminin “uygar dünya” tarafından desteklenmesi ayaklanan kitleleri yalnızlaştırdı. 3. ABD’nin başını çektiği Türkiye’nin de içinde yer aldığı batı blokuyla Rusya ve İran’ın başını çektiği blok, kendi çıkarları ve emperyalistler arası daha büyük gerilimlerin bir yansıması olarak halk ayaklanmalarına müdahale etti. IŞİD tüm bu güçler açısından Suriye’deki varlıklarını meşrulaştırma aparatı oldu.

Son bir haftadır Esad rejimi, Rusya’nın desteğiyle Halep’e yönelik şiddetli bir son saldırı başlattı. On binlerce insan köşeye sıkıştı. Büyük bir katliamın yaşanması korkusu var. Halep halkıyla dayanışmak çok önemli. Halep halkıyla dayanışma çağrılarını IŞİD’le dayanışmak olarak kodlayanlar, Arap halklarının kendi kaderini bnelirleme mücadelesini en başından itibaren küçümseyenler.

Halep’in yanındayız! Suriyeli göçmenler kardeşimizdir!

Şenol Karakaş

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol