Irkçıları yeneceğiz!

01.06.2023 - 09:52

Seçimlerin ardından ırkçı Fatih Altaylı gibi isimlerin tetiklemesiyle göçmenleri suçlayan ağır bir saldırı başladı. Kendi milliyetçiliklerinin seçim yenilgisindeki payını görmezden gelen ırkçılar, suçu Suriyeli göçmenlere, göçmenlerin oy vermesine ve oy veren her göçmenin Erdoğan’a verdiği yalanına attı.

Veriler bu iddianın gerçek dışı olduğunu gösteriyor.   

Suriyeli reşit ve oy kullanma hakkına sahip olanların sayısı 130 bin 914 kişi. Sığınmacı mücadelesinin önde gelen aktivistlerinden Taha Elgazi iddiaları şöyle yorumluyor: “Suriyeli sığınmacıların tümü sandığa gitmedi. Çünkü bunların yarısı sandığa gitmekten korkuyorlardı, çekiniyorlardı. Ümit Özdağ kişiler yüzünden vatandaş olan Suriyeliler sandığa gitmekten korktu. Bize korkularını aktardılar.

Giyimlerinden, konuşmalarından Suriyeli oldukları belli olur ve bir saldırı, kötü muamele olur diye sandığa gitmekten korktuklarını anlattılar.

İkincisi, 130 bin kişiden sandığa gidenlerin hepsi AK Parti’ye oy vermek zorunda değillerdi. İçlerinde farklı siyasi bakışı, görüşü olanlar da var. Suriyeli sığınmacıları, mülteci statüsüne olsun, geçici kurma statüsü olsun ya da vatandaşta olsun, AK Parti’ye bağlama konusu bence mantıklı değil.”

Oy vermeye giden tüm Suriyeliler ve göçmenler Erdoğan’a oy verse bile iki aday arasındaki farkın kapanması imkansızken seçim mağlubiyetinin faturasını göçmenlere çıkartanlar toplumun tüm hücrelerine göçmen nefreti yaymaya çalışan sağcılar ve ırkçılardır.

Kaldı ki göçmenlere hızla vatandaşlık hakkı tanınmalıdır. Vatandaşlık hakkı elbette oy verme hakkını, seçme seçilme hakkını da içermelidir. 

Bizim AKP karşıtı öfkemizle ırkçıların AKP karşıtı öfkesi bir ve aynı şey değil.

Tüm kamuoyunu, tüm demokratik, ezilenden yana olan çevreleri hızla göçmenlerle dayanışmaya, ırkçılığa sokakta dur demeye davet ediyoruz. Tek bir göçmenin bile zarar görmesine, şiddete maruz kalmasına izin vermeyeceğiz. Kitlelerin göçmenlerle bir ve aynı sınıfın parçası olduğunu gösteren bir mücadeleyi birlikte inşa edelim. Bir kez daha ilan edelim ki kimi dışlıyorsanız hepimiz oyuz.

Şenol Karakaş

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol