(Dosya) 2021: Kadınların yükselen mücadelesi

21.12.2021 - 16:10

Sosyalist İşçi yazarları Dila Ak, Ozan Tekin, Çağla Oflas, Tuna Emren, Özdeş Özbay, Atilla Dirim ve Yıldız Önen mücadeleler yılı olarak hatırlanacak 2021’i değerlendirdi.

2021 yılı ister hak mücadelesinde kazanımlar olsun, ister hak kayıpları olsun her koşulda kadın hareketinin kesinlikle daha da yükseldiği bir yıl oldu. Mücadeleden aldıkları güçle kadınların sesleri artık daha gür çıkıyor, daha fazla kadın “bir kişi daha eksilmemek için” birbiriyle dayanışıyor, süreçlerin takipçisi oluyor. Kadın hareketi ve LGBTİ+ hareketi tüm hak mücadelelerinde el ele yürüyor, sokaktaki hareketin daha da büyümesini sağlıyor. 

Taliban gibi en zorlu ve baskıcı yönetimlerin ya da aşırı sağcı hükümetlerin olduğu ülkelerde dahi kadın hareketi mücadelesini sürdürüyor. Üstelik sosyalist olsun olmasın, gün geçtikçe daha çok insan, tüm bunların sorumlusunu kapitalizmin kendisi olarak işaret ediyor ve sistemin değişmesi gerektiği konusunda da hemfikirler. Antikapitalist bir mücadelenin gerekliliği ister iklim ister ırkçılık karşıtlığı, ister LGBTİ+ hareketi ya da kadın mücadelesi olsun, her geçen gün daha fazla insanın dile getirdiği ve artık kendini iyice gösteren bir gerekliliğe dönüştü. 

Mart 2021

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ

İstanbul Sözleşmesi’nden, kadınlar ve LGBTİ+’ların “sözleşme etkin bir şekilde uygulansın” taleplerine rağmen, gecenin bir vakti çıkıldı. Fakat hareket geri adım atmadı; çekilmenin gerçekleşeceği 1 Temmuz’a kadar sürekli bir eylemlilik haline geçti.

8 Mart’ta Türkiye’nin dört bir yanında binlerce kadın sokaklardaydı. İstiklal Caddesi’ndeki Feminist Gece Yürüyüşü’ne izin verilmedi, ancak binlerce kadın ara sokaklarda eylemlerini gerçekleştirdi.

Mayıs 2021

KÜRESEL EYLEM GÜNÜ

İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının 10. Yıldönümünde, 11 Mayıs tarihi Uluslararası Af Örgütü’nün çağrısıyla Küresel Eylem Günü ilan edildi. Kadınlar, Türkiye’nin çekilme kararını protesto etmek ve sözleşmeyi savunmak için yine sokaklardaydı. 

Temmuz 2021

KADIN MÜCADELESİ GİDEREK BÜYÜYOR

Temmuz’da Türkiye resmi olarak İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı. Kadın hareketi İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için bir kez daha Taksim’de, Tünel Meydanı’ndaydı.

Ekim 2021

AYM’DEN SERPİL ERFINDIK İÇİN EMSAL KARAR

AYM ilk kez bir kadın cinayetinde, Serpil Erfındık’ın öldürülmesi davasında devleti, yeterli önleyici ve koruyucu tedbir almadığı gerekçesi ile suçlu buldu. 

Kasım 2021

TÜNEL’DE TARİHE GEÇECEK BİR EYLEM

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde ülkenin birçok ilinde kadınlar sokaklara indi, Taksim Tünel Meydanı’ndaki büyük eylemde ise yürümek isteyen kadınlar polis barikatlarını devirdiler. Binlerce kişinin katıldığı eylemlerde kadınlar “susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diye haykırıyordu.

(Sosyalist işçi)

(Dosya) 2021: Özgürlük mücadelelerinin yılı



Bültene kayıt ol