Fransa işçi sınıfı neoliberalizme ve Macron'a karşı ayakta!

27.05.2018 - 17:37
Haberi paylaş

Fransa'da dün 150'den fazla kentte toplamda 250 bin civarı emekçi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u ve neoliberal politikalarını protesto etmek için sokaklarda gösteri yaptı.

"İnsan seli" adı verilen protesto gösterilerine çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sendika çağrı yaptı.

Paris'teki eylemde 79 kişi gözaltına alınırken, “Macron, Fransa satılık değil”, “Her istediğini yapamayacaksın”, “Yaşasın sosyal dayanışma” gibi sloganlar atıldı.

Ülkede yaklaşık üç aydır süren grev ve gösterilerle ilgili bir açıklama yapan Macron, "Ülkeyi işleyemez hale getirmek isteyenler başarılı olamayacak, hiçbir şey beni durduramayacak ve sükunet tesis edilecek" ifadelerini kullanmıştı.

Ülkenin en büyük sendikalarından CGT'nin genel sekreteri Philippe Martinez ise France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron'un "gerçek hayatta neler olduğunu görmek için zaman zaman sarayının penceresinden sokağa bakması gerektiğini" söyledi.

Hafta içinde demiryolu çalışanlarının öncülüğünde başlayan kamu emekçileri grevi, ülkede hayatı büyük ölçüde durdurmuştu. Hafta sonunda ise Macron'a oldukça kitlesel bir yanıt verildi.

Solcu lider Jean-Luc Melenchon de Liberation gazetesine verdiği röportajda "Fransa'da artık yeni bir döneme girildiğini ve ülkenin kaynama aşamasında olduğunu" söyleyerek, Macron'un Fransız halkının sesini duymak istemediğini, artık sesini duyurmak isteyen herkesin bir insan seli oluşturarak sokaklara çıkacağını belirtti.

Hükümetin neoliberal "reform" planına karşı çıkan sendikalar, kemer sıkma politikalarından vazgeçilmesi, alım gücünün artırılması ve işten atılmalara son verilmesini talebinde bulunuyor.

Fransa’da grev hayatı durdurdu

Bültene kayıt ol