Fransa’da grev hayatı durdurdu

24.05.2018 - 21:19
Haberi paylaş

Fransa’da demiryolu işçileri öncülüğünde başlayan kamu çalışanları grevi hayatı durdurdu. Cumhurbaşkanı Macron’un kamu sektöründe planladığı kesintilere karşı yapılan grevde yüz binlerce kişi sokaklara çıkarken öğrenciler de greve destek verdiler.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kamuda 120 bin kişiyi işinden etmeye dönük planına karşı çalışanlar grevdeydi. Ülke çapında 130’dan fazla eylem gerçekleşirken, demiryolu işçilerinin başını çektiği greve kamu sektöründeki diğer işçiler de katıldılar. Greve gidenler arasında sosyal hizmet işçileri, öğretmenler, hastane ve sosyal bakım işçileri, meteoroloji uzmanları, kamyon şoförleri, elektrik işçileri ve hava kontrolörleri vardı.

Öğrenciler de destek verdi

İşçilerin grevine lise ve üniversite öğrencileri de destek verdiler. Bazı okullar sabah erken saatlerde bloke edilirken Paris’teki Voltaire Lisesi öğrenciler, veliler ve öğretmenler tarafından işgal edildi. Sokaklardaki eylemlere pek çok üniversite öğrencisi de katıldı.

İçişleri Bakanı, UNEF isimli öğrenci birliğinin temsilcisi Maryam Pougetoux’u başörtüsü taktığı gerekçesiyle “şok edici” ilan ederek muhaliflerin arasını açmaya çalışıyor. Ne yazık ki Fransa’daki güçlü sol partilerden birinin lideri olan Jean-Luc Melenchon başta olmak üzere bazı muhalifler bakanın zokasını yutmuş durumda.

“Genel grev lazım”

Bir sağlık işçisi olan Juliette Fiat, İngiltere’den Socialist Worker (Sosyalist İşçi) gazetesine şunları söyledi: “Hep beraber sokaklarda olmak istiyoruz. Demiryolu işçileri için, herkes için. Bir genel grev gerekiyor, farklı mücadelelerin iç içe geçmesi gerekiyor”.

Polis biber gazı ve cop ile saldırdı

Gösterilerin en büyüğü başkent Paris’teki Republique (Cumhuriyet) Meydanı’nda gerçekleşti. 30 bin kişinin katıldığı gösteride Macron’un maketi ateşe verildi. Fransız polisi işçilere biber gazı ve cop kullanarak saldırdı.

Yeni bir Mayıs 68 mümkün

Bundan 50 yıl önce Fransa’da en üst noktasına ulaşan devrimci dalga da 1968 Mayıs’ında öğrenciler ile işçilerin güçlerini birleştirmesi ile gerçekleşmişti. Öğrenci hareketi bu devrimci dalganın fitilini çakarken, işçilerin genel grevi dönemin Cumhurbaşkanı De Gaulle’ün kaçması ile sonuçlanmıştı. Bu 2018 içinde Fransa’da gerçekleşen üçüncü büyük çaplı grev.  Fransa işçi sınıfı 1968’den 50 yıl sonra yeniden Avrupa’yı ve dünyayı sarabilecek bir dalga yaratabilme şansına sahip.

Bültene kayıt ol