Mugabe devlet başkanlığından istifa etmeyi kabul etti

19.11.2017 - 18:57
Haberi paylaş

Partisi ZANU-PF’nin kendisini ve eşini ihraç etmesi sonrası, Zimbabve’yi 1987’den beri yöneten diktatör Robert Mugabe devlet başkanlığından istifa etmeyi kabul etti. 

Zimbabve’de egemen sınıf arası çatlaklar, ülkeyi 1987’den beri yöneten diktatör Robert Mugabe’yi görevinden etti. 93 yaşındaki Mugabe’nin yerine geçecek kişinin kim olacağına ilişkin tartışmalar sonrası ordu bir darbe gerçekleştirmiş, devlet başkanı Mugabe’yi de gözaltına almıştı. Mugabe kendisinden sonra devlet başkanlığı görevini eşi Gucci Mugabe’nin üstlenmesini istiyordu. Ordunun müdahalesi sonrası, bugün iktidar partisi ZANU-PF Robert ve Gucci Mugabe’yi partiden ihraç etti. Zimbabve’de sokaklarda Mugabe’nin gitmesi için büyük gösteriler yapılıyordu. Ordu, Mugabe’ye istifa etmesi için Pazartesi’ye kadar vakit tanımıştı. Reuters’in haberine göre beklenen açıklama bugün geldi ve Mugabe, 1987’den beri sürdürdüğü devlet başkanlığı görevinden istifa etmeyi kabul etti.

Zimbabve’de DSİP’in kardeş örgütü Enternasyonal Sosyalistler yapılan darbeyi bir saray darbesi olarak görüyorlar, dün yapılan “Mugabe gitmeli” gösterisine, “Mugabe hanedanlığı durdurulmalı, genel grev hemen şimdi, mücadeleye işçi sınıfı önderlik etmeli” yazılı Sosyalist İşçi gazetesiyle katıldılar. 

Zimbabveli sosyalist: “Yaşananlar bir saray darbesi”

Bültene kayıt ol