Zimbabveli sosyalist: “Yaşananlar bir saray darbesi”

18.11.2017 - 13:52
Haberi paylaş

Zimbabveli sosyalist Munya yaşanan darbe sürecini anlatıyor. Munya, yaşananın bir saray darbesi olduğunu söylüyor. 

Zimbabve silahlı kuvvetleri Çarşamba günü erken saatlerde, ülkenin başkenti Harere’deki kontrolü ele geçirdi ve başkan Robert Mugabe’yi gözaltına aldı. Bu durum rejimin karşı karşıya bulunduğu siyasal kriz sarmalından ve iktidardaki Zanu PF partisi içindeki rakip hiziplerin iktidar mücadelesinden kaynaklanıyor.

Mugabe geçtiğimiz hafta eşi Grace Mugabe’nin kendi selefi olmasını sağlamak amacıyla başkan yardımcısı Emmerson Mnangagwa’nın görevine son vermişti. Zimbabve’yi terk eden Mnangagwa geri döneceğini söylemişti.

Zimbabveli sosyalist Munya Socialist Worker’a şunları söyledi: “Bu egemen sınıf içindeki bir hizip mücadelesinin kristalleşmiş hali ve ekonomik krizin etkilerini de yansıtıyor. Bu kriz son üç haftada giderek kötüleşti. Büyük fiyat artışları yaşandı ve bazı mallar bulunmaz oldu.”

Zimbabve egemen sınıfı ekonomik krizle nasıl başa çıkılacağı konusunda bölünmüş durumda. Mnangagwa’nın etrafındaki grup ve iktidara gelme ihtimali olan ordu tüm serbest piyasa reformlarının yapılmasını istiyor. Ayrıca ülkeyi aralarında ülkenin eskiden sömürgesi olduğu Britanya’nın da bulunduğu batılı emperyalist güçlere açmak istiyorlar. Munya açıklıyor: “Mugabe neoliberal ajandayı asla bütünüyle kabul etmedi. Mnangagwa hizbinin içinde ise IMF ile birlikte çalışmış olan eski maliye bakanı da yer alıyor.”

Egemen sınıfın geniş kesimlerinin ve ana muhalefet olan Demokratik Değişim Hareketi’nin (MDC) yeni düzeni desteklemesi muhtemel. “MDC seçkinleri büyük ihtimalle darbeyi destekleyecekler çünkü onlar da daha çok neoliberalizm ile Batı ile ilişkilerin düzeltilmesini istiyorlar. Mnangagwa, MDC seçkinleri ve ordunun ulusal birlik hükümetinin bir parçası olmaları ihtimali var. Son tahlilde onlar aynı zamanda işçi sınıfından da korkuyorlar çünkü kemer sıkma politikaları isyanlara neden olabiliyor.”

Zimbabve’deki devrimci Marksist örgüt Enternasyonal Sosyalist Hareket yayınladığı açıklamada orduyu kınadı. Açıklamada; “Ordunun liderlerinin kendi çıkarlarını etkilemeye başlayana kadar Mugabe’nin diktatörlük rejimiyle bir sorunları yoktu. Olmakta olanlar çareyi demokrasi ve insan haklarında bulmakla değil, diktatörlük rejiminin bir bölümüyle diğerini değiştirmekle ilgili. Bu kelimenin gerçek anlamıyla bir ‘saray darbesi’ ifadelerine yer verildi.

İşçi sınıfı egemen sınıfın farklı gruplarını desteklemeyip kendi bağımsız taleplerini öne çıkarmalıdır. Munya şöyle diyor: İşçi sınıfının bağımsız olarak harekete geçme ihtimali az, çünkü pek çok yenilgi yaşadı ve sendikal bürokrasi MDC seçkinlerine bağlı. Mugabe’nin eşi hiç rağbet görmüyordu bu yüzden bu yaşananların en azından şu aşamada bir miktar destek göreceğini söylemek mümkün. Ancak bunlar ekonomideki, neoliberalizmdeki ve kemer sıkma önlemlerindeki krizin derinliğini gösteriyor. Bu durum isyanlara neden olabilir. Bu daha başlangıç.”

Tomáš Tengely-Evans

(Socialist Worker'dan çeviren Onur Devrim Üçbaş)

 

Bültene kayıt ol