Emin'e kefiliz

12.12.2017 - 06:49
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Emin Şakir’le aynı partinin üyesiyiz. Aynı kampanyalarda yıllardır birlikte mücadele ediyoruz. Başörtüsü baskısına karşı, anadilde eğitim hakkı için, tüm ezilenlerin özgürlük taleplerinin kazanılması için, Filistin halkıyla dayanışmak, ABD’nin savaş politikalarına karşı çıkmak için sürdürdüğümüz tüm kampanyaların en merkezinde yer alan bir aktivisttir Emin Şakir.

Marksist olduğu için ezen-ezilen ilişilerinde hiç hilafsız ve sorgulamadan ezilenlerin safında yer alan mücadeleci bir yoldaşımızdır. Sadece kampanya yürüyüşlerinde yer almadı, bir dizi kampanyada çok önemli roller üstlendi. Darbelere karşı mücadelede, barış kampanyalarında bu kampanyaların sesinin tüm mecralarda duyulması için çaba gösterdi, web sitelerinin tasarımını üstlendi, bir yandan sokakta bildiri dağıttı öte yandan kampanyaların yaygınlaşması için çaba gösterdi.

Fakat sadece bununla yetinmedi Emin Şakir. Sola, solun tarihine, solun birbiriyle ilişkilerine ve sol içi farklılıkların tarihsel referanslarına özel bir ilgisi vardı. Bu özel ilgi, özel bir arşivcilik yeteneği geliştirmesine neden oldu. Bu yeteneğin ise koşullar biraz değiştiğinde başına bela açacağını hiçbirimiz düşünememiştik.

Emin görüşlerine katılıp katılmadığına bakmadan, solun eski yeni ulaşabildiği tüm yayınlarını dijital ortama yükledi. Bir başka partinin, siyasi çevrenin yayınlarını arşivlemekle neden uğraştığı sorusuna uzun uzadıya yanıt vermezdi, aslında gülümseyerek geçiştirir ve arşivini olgunlaştırmaya devam ederdi. Ufuk Uras, Emin’le ilgili yazdığı yazıda şunları söylüyor: “Solda ciddi bir arşivleme sıkıntısı var ve bazı vakıflar bu konuda önemli bir çalışma içinde. Emin Şakir de kişisel olarak böyle bir çaba içine girdiğinde çok memnun olmuştum. Türkiye soluna ait malzemelerin sanal bir ortamda paylaşılması önemli bir eksikliği gideriyor.” (http://marksist.org/icerik/Haber/8449/Ufuk-Uras-yazdi-Emin-Sakir-niye-tutuklu?)

Gerçekten de bu arşiv solun tarihiyle ilgili araştırma yapmak isteyenlere zaman kazandıran dev bir eser. Emin başkaları zamandan tasarruf etsin diye kendi zamanını, saatlerini, günlerini, haftalarını bu arşivin oluşması için harcadı.

Ve devlet Emin’in bu çabasını suçlu buldu.

Emin Şakir şimdi tutuklu.

Arkadaşımız özgürlüğünden mahrum.

Ama kendisiyle büyüyen dayanışma ağını gördüğünde, yaptığı işlerin, sayfalarca taramanın, attığı sloganların, yer aldığı barış kampanyalarının suya yazı yazmak anlamına gelemediğini, bir kez daha görmüş olacak.

Emin Şakir’in yanı, bizim yanımızdır, demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesindeki yeridir. En kısa zamanda serbest bırakılacağından ise hiç kuşkumuz yok.

Yıldız Önen

[email protected] 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol