Ortadoğu’da yeni bir savaşa doğru gidişi durdurun

15.11.2017 - 11:59
Alex Callinicos
Haberi paylaş

Yeni bir savaş ihtimali Ortadoğu’nun tepesine çöreklendi: Bu sefer Lübnan’da. Batı müttefikleri İsrail ve Suudi Arabistan, İran’la ciddi bir şekilde karşılaşmak istiyor. İran, devrimi ezdikten sonraki iç savaştan kurtulan Suriyeli diktatör Beşar Esad’ı destekledi.  

İran destekli Lübnanlı grup Hizbullah’ın yanı sıra Suriye kuvvetleri, bu Salı günü Sosyalist İşçi matbaaya giderken, IŞİD’i son kalesinden sürmek için savaşıyorlardı.

Şimdi Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Salman, İran’ı püskürtmek amacıyla, Lübnan’daki Hizbullah’a dönük bir savaş inşa etmeye çalışıyor.

Bin Salman, geçen hafta Hizbullah ve İran’a saldıran bir konuşmayla Lübnan Başbakanı Hariri’yi istifaya zorladı. Hizbullah’la –iç savaş anlamına gelebilecek- bir çatışma başlatacak kim olursa olsun onun gelmesini istiyor.

Hizbullah, Lübnan’da kuvvetli bir politik güç. Askeri kanadının yanı sıra kendi okulları ve hastanelerini işletiyor. Dolayısıyla Hizbullah’a dönük bir savaş yıkıcı olacaktır. Ancak Lübnanlı politikacılar, bin Salman’ın taleplerini yerine getirmemeleri hâlinde Suudi Arabistan’ın onları bir kuşatma ile felce uğratacağından endişelendiklerini söylüyorlar.

Birbirleriyle rakip olan ABD ve Rusya, geçen hafta İran destekli güçleri Suriye sınırından geri çektirmek üzere İsrail ile bir anlaşmaya vardılar.

Hava saldırısı

Ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu anlaşmayı reddetti. Pazartesi günü, İsrail’in Güney İsrail’de hava saldırılarına devam edeceğini açıkladı.

Netanyahu, bu ayın başlarında Londra’da yaptığı bir konuşmada Suudi Arabistan’la İran’a karşı gizlice anlaştığını neredeyse itiraf etti ve İsrail diğer ülkelerdeki büyükelçilerine Suudi Arabistan’ın eylemleri lehine lobi yapmaları talimatını verdi. Çatışma, Batı tarafından başlatılmadı fakat onların mamulü.

Orta Doğu’daki son iktidar savaşı, bölgede ABD kontrolünü güvenceye almak için tasarlanmış on yılı aşkın bir Batı savaşları döneminin üstüne geldi. Donald Trump yönetiminde ABD, İran ile çatışmaya da geri döndü. Ayrıca Britanya, Suudi Arabistan’a Yemen’deki savaşını sürdürmesi için gerekli olan silahları sağlıyor. Eski Muhafazar Partili Bakan Prit Patel’in İsrailli politikacılarla yaptığı gizli toplantıların hepsi Suriye sınırında İsrail’in yaptığı operasyonların desteklenmesi ile ilgiliydi. Dolayısıyla, Orta Doğu’da yeni bir savaş olacaksa, Britanya’nın elleri temiz olmayacak.

Britanyalı politikacılar, Suriye ve Lübnan’daki hava saldırılarını ve kara operasyonlarını meşrulaştıracaklar. Hatta bazıları Britanya’yı bunlara katılmaya bile çağırabilir. Bu gerçekleştiğinde, kan deryası döngüsünü durdurmak isteyen herkes buna karşı sokaklara çıkmalı.

Alex Callinicos

(Socialist Worker’dan çeviren Can Irmak Özinanır) 

Bültene kayıt ol