Newroz'un iki mesajı

01.04.2017 - 18:50
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Diyarbakır Newroz’u yine yüzbinlerce insanın katılımıyla geçti. Kemal Kurkut’un arama noktasında öldürülmesi Newroz’u gölgeledi. Kürtlere ölümsüz bir Newroz kutlamasının yasak olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Newroz alanında verilen mesajlardan ilki çok açıktı. Kürtler referandumda “HAYIR” diyeceklerdi. Aylardır, hem HDP, hem DBP, hem de tanınmış tüm Kürt siyasetçileri, milletvekilleri “Hayır” kampanyası yapacağını söylemiş olmalarına rağmen,  HDP’nin referandumda “Evet” diyeceği ya da “boykot” tutumunu alacağı yönünde dedikodular almış başını yürümüştü.

CHP’liler, MHP’den atılan Meral Akşener grubu aynı dedikoduyu yayıyorlardı.

Newroz alanı bu dedikoduları yayanlara sert bir yanıt oldu. Alanın ilk mesajı, net bir “Hayır”dı. Referandumda “Hayır” oyu verileceği, sadece Diyarbakır’da değil Newroz kutlaması yapılan tüm şehirlerde Kürtlerin öncelikli mesajlarındandı.

Newroz sadece dedikodulara son vermekle kalmadı, Kürtlerin çözüm sürecinin bitmesinin ardından yaşananlara rağmen hükümete destek olacağını düşünen ve umanlara da kitlesel bir yanıt oldu. Hakan Tahmaz’ın Newroz izlenimlerini anlattığı yazısında yazdığı gibi: “Kürdler referandumda anayasa değişikliğini oylamayacaklar. Ak Parti’nin Kürd politikalarını oylayacaklar.”

Parti başkanlarının tutuklanması, belediye başkanlarının tutuklanması, belediyelere kayyum atanması, binlerce siyasinin gözaltına alınması, tutuklanması, ölümler, yaralanmalar, yasaklara hangi oyla yanıt verileceği belli.

Newroz alanının başka bir mesajı daha vardı. Bu mesaj 2013 ruhuna dönmek arzusu idi. 2013 yılının Newroz’unda Abdullah Öcalan’ın mesajı, çözüm sürecine ivme kazandırmıştı.

Kürt sorunun diyalog yöntemiyle çözülmesi arzusu, bu yıl Newroz’da bir kez daha ifade edildi. Çatışmanın, şiddetin olmadığı, yeniden diyalog yollarının açıldığı, demokratik siyasetin önündeki tüm engellerin kaldırıldığı döneme yönelik özlem, aynı meydanda başka bir mitingde açılan ‘savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz’ sloganıyla da ifade edilmişti.

Bu sloganın ne kadar isabetli olduğu bir kez daha görüldü.

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol