Trump'tan medet ummak!

25.02.2017 - 08:22
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Trump seçildiğinden beri, onun Obama’dan daha iyi, en azından daha açık sözlü olduğunu söyleyenlerden geçilmiyor.

Trump gerçekten açık sözlü mü, onun açık sözlülükle karıştırılan terbiyesizliği neden Obama’nın diplomatik diline göre daha tercih edilir olsun? Bu sorulara farklı yanıtlar verilebilir ama Trump’ın göçmen düşmanlığını, Obama’nın sınır dışı ettiği göçmenlerin sayısını vererek gölgelemeye çalışmanın affedilir bir yanı yok.

Obama savaş karşıtı hareketin rüzgarıyla, G. W. Bush karşıtı politik iklimin sonucunda iktidara geldi. Kuşkusuz ABD ana akım siyaseti (imparatorluk heveslisi, kibirli, yayılmacı) Obama döneminde değişmedi.

Kuşkusuz Obama döneminde İsrail desteklendi; Rusya’yla ve Çin’le emperyalist gerilim derinleştirildi; ABD’de siyahlar öldürülmeye devam etti; Suriye sonuçsuz gibi görünen bir iç savaşa sürüklendi.

Fakat, Obama sol gösterip sağ vurmadı ki sağ gösterip sağ vuracağı çok açık olan Trump’ı açıksözlülüğü nedeniyle el üstünde tutuyorsunuz!

Yanlış anlaşılmasın, sadece hükümet ve hükümete yakın olanlar değil, Türkiye’de son on, onbeş yıldır anti emperyalist olduğunu iddia eden bir dizi hareket, Alper Görmüş’ün deyimiyle error verdi. Çıkarlarının ortaklaşma ihtimali belirdiğinde ABD ile ilişkilerini düzeltmeye çalıştı.

Bugün, hükümete yakın gazetecilerin Trump hakkında bazen açıktan bazen örtülü bir şekilde övücü sözler söylemesinin nedeni bir beklenti içinde olmaları. Türkiye’de devletin ve egemen sınıfların çeşitli kesimleri arasında uzlaşmanın ifadesi olan yerli ve milli politik eksenin sözcüleri, Trump’ın bu eksene uyumlu bir Suriye politikası geliştireceğini umuyorlar. Trump’ın belirgin özelliği açık sözlülüğü değil, açıktan bir ırkçı olması.  İktidara gelirken de geldiğinde de temel vurgusu islami terörizmle hesaplaşmak olan birisinden söz ediyoruz. Böyle birisi, dünyanın en büyük şiddet aygıtının başına geçtiğinde beklenti, bu güçle uyum içinde çalışmak değil, bu devletin bu liderlikle yaratacağı yıkımın önüne geçmek olmalıdır. ABD’de milyonlarca insan, “Hepimiz Müslümanız” diyerek Trump karşıtı gösterilerde bunun için çaba harcıyorlar.

Türkiye, Kürtlerin Suriye’de attığı adımlarda beka sorunu görüp, yerel, bölgesel ve küresel ittifaklarını bu soruna yanıt vermek üzere kurguluyor. Bu da gösteriyor ki Türkiye, yerel, bölgesel ve küresel düzeyde tüm ezilenlerin üzerinde tepinmek üzere hazırlık yapan ABD savaş makinesiyle arasının iyi olacağını sananların belirlediği talihsiz bir dış politika bakış açısından muzdarip!

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol