Gazze’deki katliam karşısında sendikaların sessizliği

19.01.2024 - 08:31
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

İsrail’in Filistin halkına karşı başlattığı soykırım girişimi, tüm dünyada ve özellikle Batı’da büyük kitle hareketlerince protesto ediliyor.

İsrail’in savaşına destek veren hükümetler ve şirketler, bazı sendikaların aktivistleriyle birlikte, özellikle silah sevkiyatını durdurmak ve genel olarak savaş makinasını boykota odaklanıyor.

En büyük protestoların gerçekleştiği yer ise İngiltere. 

Ülkedeki sağcı hükümet de muhalefetteki İşçi Partisi de Netahyahu’nun işgal kabinesini destekliyor ve ateşkes çağrılarına kökten karşı çıkıyorlar. İngiltere vatandaşları ise göçmenlerle birlikte sokaklarda eylem yapıyor. Son eyleme, yani 13 Ocak günü Londra’da yapılan protesto gösterilerine 500 bin kişi katıldı. Gösteride dikkat çekici olan bir şey de çok sayıda sendikanın flamalarıyla birlikte orada olmasıydı.

İngiltere’de ve ABD’de işçilerin içinde olduğu büyük sosyal hareketlerin mücadelesi, hükümetleri köşeye sıkıştırıyor.

Peki, Türkiye’deki sendikalar ne yapıyor? Hemen hemen hiçbir şey.

Elbette İngiltere’dekinden farklı siyasi koşullardayız: Türkiye devleti İsrail’e karşı Filistin direniş güçlerini destekleyen bir pozisyonda duruyor. 

Buna karşılık Türkiye kapitalizminin irili ufaklı şirketleri, İsrail savaş makinasıyla, başta hammadde ve enerji olmak üzere ihracatını sürdürüyor. Üstelik bu sevkiyat, Gazze’ye kanlı saldırıların olduğu Kasım 2023’te rekorlar kırdı.

İktidar her ne kadar İsrail’e çatsa da verili ekonomik politikası gereği her türden ihracatı destekliyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açık açık bunun normal olduğunu savunabilmişti.

Türkiye’de sendikalar, tam da bu noktadan Gazze’ye destek verebilir. Örgütlü oldukları işyerlerinde İsrail’e boykotu örgütleyebilir. Genel miting ve kitle gösterileriyle bir bütün olarak kapitalistlerin ikiyüzlülüğüne meydan okuyabilir.

Gazze halkıyla dayanışmak, gözümüzün önünde gerçekleşen bu soykırımı durdurmak için işyerlerimizde, işkollarımızda Filistin halkı için harekete geçelim. Sendikaları küresel mücadelenin içinde yer almaya zorlayalım.

Volkan Akyıldırım

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol