Diktatör Esad’dan göçmen düşmanlarına

05.10.2023 - 09:32
Şenol Karakaş
Haberi paylaş

Türkiye’de göçmen düşmanlarının, özellikle Suriyeli göçmenlere yönelik nefret söyleminin merkezi iddialarından birisini Suriye’de iç savaşın sona erdiği vurgusu oluşturur. E, savaş bittiğine göre Suriyeliler de artık evlerine dönmeliler…

Bu iddiaya yanıtı Çin televizyonuna röportaj veren Beşar Esad’ın sözleri çürütüyor. “Siz Suriye’nin bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? En önemli soru ise: Savaş bitti mi?” sorusuna verdiği yanıtta Esad, “Hayır, savaş bitmedi. Şu anda savaşın ortasındayız.” diyor.

Spikerin, “Savaşın devam ettiğini söylediniz, peki Suriye’nin şu anki halini nasıl görüyorsunuz?” sorusunu ise Esad, “Mevcut durum kesinlikle iyi değil. Hatta açık konuşmak gerekirse çok kötü, çünkü şu an Suriyeliler için en büyük problem yaşam şartları. Yani ekonomik krizi kastediyorum. Ve sıkıntılar git gide artıyor” diyerek yanıtlıyor.

Yaklaşık yarım milyon Suriyelinin katili, milyonlarca Suriyeliyi ise iç ve dış göçe zorlayan iç savaşın mimarı Esad, Türkiye’de göçmenlere düşmanlığı politik faaliyetlerinin merkezi halkası haline getirenlerden daha gerçekçi.

Türkiye’de ırkçılar, Suriyelilerin, rahatlarına düşkün olduğu için Türkiye’ye göç ettiğini ve geri dönmediklerini iddia ediyorlar ama artık bunun yalan olduğunu biliyoruz.

Suriye’de savaşın merkezindeki Esad’ın söylediği gibi, savaş bitmiş değil. 

Rejim kendi halkını öldürmeye devam ediyor. Aynı zamanda ekonomik kriz de Suriye’de yaşayan yoksulların belini büküyor. Bu nedenle, geçtiğimiz ay yoksulluğa karşı kitle isyanlarının başladığına tanık olduk.

Üstelik göçmenler, ırkçılar gibi ve ırkçıların iddia ettiği gibi konforlu hayatlar falan da yaşamıyorlar Türkiye’de. Her gün aşağılanma, işkence, kötü muamele, düşük ücret, ırkçı linç girişimlerine maruz kalan insanlar çok açık ki cehennemde yaşamayı ölmeye yeğler durumdalar.

Göçmenlerle ilgili her yalan diktatörlerin, aşırı sağcıların ekmeğine yağ sürer. Göçmen dayanışmasının ve göçmen işçilerle sınıf dayanışmasının birleştirici harcını ise yalanları aralıksız teşhir etmek oluşturacak. 

Şenol Karakaş

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol