İktidar cenahı muhalefetin 12 maddede dile getirdiği Cumhurbaşkanı yardımcılığı önerisinin hukuk dışı bir öneri olduğunu söyleyip duruyor. Gören de karşımızda hukuksal prensiplerin herkes, tüm toplumsal kesimler ve tüm farklı siyasi görüşten çevreler için eşitlik ve adalet temelli uygulanmasını her şeyin üstünde tutan birileriyle muhatap olduğumuzu sanacak. Oysa ki mevcut iktidar fiilen yasalara uymadığı için ‘yasaları fiili duruma uyduralım madem’ müdahalesiyle şekillenmiştir. Gelişmesinin her bir adımında ve iktidarını pekiştirmek için yaptığı her bir manevrada öncelikle hukuku ve adalet duygusunu tasfiye eden ve doğrudan iktidarın çıkarları için işleyen bir hukuk mekanizması yaratan bir siyasi irade ile karşı karşıyayız.
Bu yüzden iktidar kanadından muhalefetin herhangi bir kesimine yönelik “Yaptığınız hukuk dışıdır” uyarıları “yavuz hırsız ev sahibini bastırır” deyişini hatırlatıyor.
Hele, iktidarın Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayı Erdoğan'ın aslında aday olma hakkının olmaması durumu daha ilginç bir hale getiriyor. Anayasada net bir şekilde dile getirildiği gibi, “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.”
Fakat hem bizzat Erdoğan hem de iktidar ittifakının sözcüleri "kronometre sıfırlandı" diyerek Erdoğan'ın üçüncü kez aday olması için tüm hukuksal kuralları allak bullak ediyorlar. Bütün hukukçuların altını çizdiği gibi anayasa kimseye istisna vermemiş. Kimse arka arkaya 3 kere cumhurbaşkanı seçilemez.
Erdoğan'ın yeniden aday olmasının tek bir yolu vardı, ancak seçim kararını meclis alırsa Erdoğan yeniden aday olabilirdi.
Elbette AKP bunu kabul etmedi.
Ama çok açık ki “2018 yılında ‘ikinci kez’ halk oyu ile seçilen Erdoğan’ın yeniden aday olması hem Anayasa’ya hem de Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’na göre mümkün değil.”
Gerçekten de Erdoğan aday olmak için hem anayasayı yok saydı hem de öyle değilmiş gibi davransalar da TBMM’nin seçim erteleme hakkını gasp ederek esasında bu kurumu feshetmiş oldu.
Bu yüzden iktidar sözcüleri muhalefetin adayıyla uğraşıp muhalefeti bazı önerileri nedeniyle hukuku çiğnemekle suçlamadan önce aynaya uzun uzun bakmalıdırlar.
İktidar sözcülerine ve hukukçularına bir hatırlatma daha yapmak gerekir: İki dönem kuralının mucidi ne 6’lı Masa bileşenleri ne de muhalefetin diğer kesimleri. Bu kural 2007'de geldi. 2017’de cumhurbaşkanının anayasadaki pozisyonu, yasal durumu değişmedi. Erdoğan 2014'ten beri Cumhurbaşkanlığı yapıyor. Ve şimdi yasal hakkı olmamasına rağmen üçüncü kez aday oluyor.
Cumhur İttifakı yol yakınken aday olma hakkına sahip bir aday bulmalı kendisine.
(Sosyalist İşçi)