Suriyeli sığınmacılarla dayanışmak için

08.10.2020 - 09:22
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Göçmenlerle dayanışmanın neden önemli olduğunu kavramak için, İlay Aksoy adlı İyi Partili ırkçıyı yakından izlemeye tahammül etmek yeterli. En son Kızılay’a ait yardım kolilerinin içindeki malzemelerin boşaltılarak mülteci derneklerinin kolilerine aktarıldığını iddia etti. Teyit.org bu iddianın içinin boş olduğunu açıkladı. Suriye Nur Derneği Başkanı Mehdi Davut, “Görüntülere dikkatli bakarsanız Kızılay logolu kolilerin hiç açılmadığını, içlerinden bir şey alınmadığını veya içlerine bir şey koyulmadığını görebilirsiniz. Kızılay’dan gelen kolilerle birlikte bu hurmalar da yardım olarak dağıtıldı. Biz bu iddiayla ilgili olarak adli makamlara başvurduk.” dedi. 

İlay Aksoy gibiler açısından bu açıklama önemli değil. Önemli olan Suriyelileri hedef gösteren yeni bir paylaşım yapmış olması. Bu yalan, başka insanlar tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Yalana başka yalanlar eklendi.

Bu yalanlar boşlukta asılıp kalmıyor. Irkçıların sistematik bir şekilde büyüttüğü yalanlar, ırkçı eylemlerin, ırkçı pratiğin örgütlenmesinde motivasyon kaynağı oluyor. Irkçı her yalan, doğrudan ırkçı linç girişimlerine giden yolun taşlarını döşüyor.

Göçmenler hakkında yalan söyleyenler bu yüzden masum değiller ve işledikleri suçlar bu yüzden nefret suçları kapsamında.

Irkçı bir “fikrin” üretilmesinden ırkçı bir güruh tarafından harekete geçirici motif olarak kullanılmasına kadar geçen süre, ırkçılık karşıtlarının harekete geçme süresini de belirler.

Irkçı her yalana hemen yanıt vermek zorundayız.

Meydanı yalan söyleyenlere bırakmamak zorundayız.

Özellikle iktidara muhalifmiş gibi görünenlerin karşıtlıklarını göçmenler üzerinden örgütlemelerine, iktidarın göçmenleri desteklediği fikrini işleyerek, bunun yaşanan tüm olumsuzlukların, sıkıntıların temel kaynağı olduğu yönündeki propagandalarına izin vermemek zorundayız.

Çünkü Türkiye’de göçmenler hakkındaki en tehlikeli yalan, her Suriyelinin doğal bir “AKP aktivisti” olduğu yönündeki görüştür.

İktidar, göçmenleri sık sık bir pazarlık aracı olarak kullanır ve göçmenlerin yasal statüleri konusunda hiçbir adım atmazken, hükümeti göçmenler üzerinden sıkıştırmaya çalışan muhalefet anlayışı tek kelimeyle acımasızdır.

Göçmenler hakkında üretilen yalanlara yanıt vermek, ırkçı girişimleri durdurmak, konu hakkında gerçekleri teşhir etmek, göçmenlerle hem doğrudan dayanışmak hem de göçmen hakları için politik kampanyalar yapmak üzere çok çeşitli siyasi görüşlerden, mesleklerden, kurumlardan aktivistler olarak “Sığınmacı Hakları Platformu” oluşturduk.

“Sığınmacı Hakları Platformu” göçmen düşmanlığına ve ırkçı yalancılara geçit vermemek için kolları sıvıyor.

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol