Filistin’e özgürlük!

02.07.2020 - 10:19
Yıldız Önen
Haberi paylaş

ABD Başkanı Trump’ın “Yüzyılın Planı” olarak duyurduğu işgali yayma girişimi İsrail Başbakanı tarafından devreye sokuluyor. Benyamin Netanyahu, Trump’ın desteğiyle Filistin üzerindeki şiddete dayalı ilhak adımlarını atmakta kararlı davranıyor. İsrail Başbakanı geçen ay yaptığı açıklamada, Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim yerleri ile Ürdün Vadisi’nin 1 Temmuz tarihinden itibaren İsrail tarafından ilhak edileceğini duyurmuştu.

İsrail devleti bu adımla “Siyonizm tarihinde yeni bir şanlı sayfa” açılacağını söylüyor.

BBC internet sitesi Batı Şeria’daki durumu şöyle özetliyor: Batı Şeria, 1967 Arap-İsrail Savaşı’ndan bu yana İsrail’in işgali altında. Ancak İsrail ile Filistinliler arasında on yıllardır süren ve birkaç kez başlayıp kesintiye uğrayan müzakerelerde Batı Şeria’nın nihai statüsü hala çözüm bekliyor.

Batı Şeria’da 2,1 ile 3 milyon arasında Filistinli Arap yaşıyor. Bölgede Filistinlilerin sınırlı yönetimi ile birlikte İsrail’in askeri yönetimi söz konusu.

Doğu Kudüs dışta tutulursa Batı Şeria’da ayrıca 430 bin İsrailli Yahudi yaşıyor. Bunlar İsrail işgali altında inşa edilen 132 yerleşim yeri (ve 124 daha küçük mahallede) yerleşmiş durumda. Tüm dünyadaki savaş ve işgal karşıtları gibi bizler de Batı Şeria’daki işgalciliği pekiştiren yerleşim yerlerine karşı çıkmalıyız.

Fakat daha yerleşim yerleri sorunu halledilmemişken, şimdi Filistin halkı yeni bir ilhak girişimiyle karşı karşıya. İsrail egemenliğini bu alanlara ve Ürdün Vadisi’ne kadar genişletmek istiyor.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, yaptığı basın açıklamasında “Filistin Kurtuluş Örgütü ve Filistin Devleti, Amerikan ve İsrail hükümetleriyle yapılan hiçbir anlaşmaya ve uzlaşmaya ve güvenlik de dahil, bu anlaşma ve uzlaşmalardan doğan yükümlülüklerine artık tabi değildir. Şu andan itibaren İsrail işgal makamları, işgal gücü olarak uluslararası topluma karşı tüm sorumlulukları üstlenmelidir” dedi.

İşgal planına hem İsrail içinden hem de aralarında Birleşmiş Milletler uzmanlarının da olduğu kesimler tarafından yoğun bir eleştiri geldi. Fransa’da, İngiltere’de savaş karşıtları ilhak planına karşı eylemler yaptı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve farklı siyasi partilere üye bini aşkın parlamenter, İsrail’in Batı Şeria’nın bazı bölümlerini ilhak planına karşı kampanya başlattı.

İsrail devleti şimdilik geri adım atabilir ama bulduğu ilk fırsatta saldırıyla geçecektir. 

İlhak planı öncesinde Gazze, İsrail tarafından bombalandı.

İsrail açısından Gazze’yi bombalamak, Filistin’e ambargo uygulamak çocuk oyuncağı gibi. Tüm savaş karşıtları uyanık olmalı. Türkiye’de İsrail’le askeri ve ekonomik ilişkileri durdurması için iktidara çağrı yapmadan Filistin’le dayanışmanın mümkün olmadığını da hatırlatalım.

Yıldız Önen 

[email protected]

(Sosyalist İşçi) 

Bültene kayıt ol