'Gezi ruhu' kaç kişiye kurşun sıktı?

08.04.2015 - 11:41
Roni Margulies
Haberi paylaş

DHKP-C’nin Savcı Kiraz’ı öldürmesi solda coşku ve sevinç naralarıyla karşılanmadı. Olayı doğru ve haklı bulan tek bir solcu tanımıyorum. Sabah gazetesindeki söyleşisinde Cengiz Alğan’ın sözleriyle “savcının kafasına silah dayandığında ‘Sık kafasına sık!’ diye yırtınan” hiç kimseyi bilmiyorum. Olayın herhangi bir faydası olduğunu düşünen hiçbir solcu bilmiyorum. Aksine, olayı “manidar” bulan, etkisinin tümüyle olumsuz olduğunu düşünen pek çok solcu tanıyorum.

DSİP’in basın açıklamasında şöyle deniliyor:

“Haklar ve özgürlükler, ancak kitlesel demokratik eylemlerin yaygınlaşmasının ürünü olabilir.

Bireysel şiddet eylemleri ise devletin elini güçlendirir, demokrasinin mevcut sınırlarını bile geri çekmek isteyenlere fırsat sunar. Özgürlük mücadelesinin olanaklarını daraltır.”

Bunlar DSİP’in görüşleri, ama Türkiye solunda pek de aykırı veya istisnaî görüşler değil. Solun her kesiminde bu görüşlerin altına imzasını atacak pek çok kişi olduğu kuşkusuz.

Ama hükümet medyası bu fırsatı kaçırır mı? Hükümete karşı çıkan herkesi derhal şiddet taraftarı ilan ettiler. “AK Parti’ye oy vermeyen herkes DHKP-C üyesidir” diyeceklerdi de, o kadarını diyemediler. Ama hepimiz silahlı, kanlı barbarlar oluverdik.

AK Parti’nin tüm paralı askerleri hemen “sol-şiddet-Gezi” deklemini kurdu. Denkleme Paralel’i de ekleyeceklerdi, ama DHKP-C’nin paralelci olduğunu söylemek onlara bile biraz komik geldi herhalde, söyleyemediler.

Gezi’ye çamur atma fırsatını ise kaçırmadılar elbet.

Alğan şöyle daldı:

“DHKP-C Gezi’nin bileşenleriyden biriydi... Zaten DHKP-C’nin ‘Gezi ruhu’ denilen ruha aykırı olduğunu da söyleyemeyiz. Çünkü o ‘ruh’ta şiddete övgü var.”

Alğan’ın ruh ikizi Hilal Kaplan ise şöyle buyurdu: “Katil devlet sloganlarıyla devletin her kademesi nefret objesine dönüştürülerek ‘katli vacip’ algısı yaratıldı...”

İnsanda birazcık utanma olur yahu!

‘Gezi ruhu’ kaç kişiye kurşun sıkıp öldürdü? Sıfır.

‘Devletin her kademesi’ kaç kişiyi öldürdü? Sırf Gezi olayları sırasında sekiz.

İki hafta boyunca Taksim Meydanı ve çevresindeki geniş bir alanda devlet kuvvetleri hiç yoktu, bölge biz Gezicilerin elindeydi. Kaç kişiyi öldürdük? Sıfır. Kaç tane adlî olay oldu? Sıfır. Kaç tane kurşun sıktık? Sıfır.

Devlet ne yaptı? Bize kurşun sıktı.

Alğan’la Kaplan şiddete karşıysa, önce devletin şiddet kullanarak öldürdüğü gençlere sahip çıkmaları gerekmez mi?

Biz DHKP-C’nin yaptığını sahiplenmiyor ve savunmuyoruz.

Alğan’la Kaplan’ın devlet şiddetine karşı tek bir laf ettiğini duyan oldu mu?

Tutarlı olmanızı beklemiyoruz, ama bari dürüst olun be.

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol