Şule Çet'in katilleri en ağır cezayı hak ediyor

28.06.2019 - 11:15
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Şule Çet Gazi Üniversitesi’nde öğrenciydi. Bir plazanın 20. katından aşağıya atılarak öldürüldü. Şule Çet’le ilgili dayanışma videosunda arkadaşları şunları söylüyor:

“Şule Çet, bundan bir yıl önce, 28 Mayıs 2018’de tecavüze uğradıktan sonra intihar süsü verilerek öldürüldü. Delilleri yok eden, tecavüzü ve cinayeti örtbas eden failler ancak bir buçuk ayın sonunda tutuklandı. Mahkemede içki içip içmediği, bakire olup olmadığı, evine erkek alıp almadığı soruldu. Sanık avukatları Şule’nin para sıkıntısı çektiğini, derslerinin kötü olduğunu iddia ederek, sözde intihara gerekçe gösterdi. Adli tıp intihara kanıt bulamadı. Sanık Berk Akand Şule’nin dokuz tırnağından çıkan DNA’sının tokalaşmayla geçmiş olabileceğini iddia etti. Sanık Çağatay Aksu Şule’nin babasını ‘siz de kızınıza sahip çıksaydınız’ diyerek suçladı. Tacizi, tecavüzü, cinayeti hak gören, meşrulaştırmak için her yolu deneyen zihniyet duysun, bir kişi daha eksilmeyelim diye bu ezber bozulacak.”

Geçtiğimiz hafta Şule’nin sınıf arkadaşları mezun oldu.

Şule olamadı.

Şule öldürüldü. Cinsiyetçi bir kabus her taraftan çullandı Şule’nin üzerine. Tecavüzcü ve katiller mahkemede Şule’nin babasına  pişkin pişkin ‘siz de kızınıza sahip çıksaydınız’ diyebiliyor.

Böyle bir adamın genç bir kadını önce tecavüz edip öldürmesi şaşırtıcı mı?

“Kızları” sahip çıkılması gereken eşya gibi görenler, sahip çıkılmadığında istediğini yapabileceğini de düşünebilir.

Şule Çet davası sırasında yaşanan ilginç bir gelişme kadınların nasıl bir şiddetle yüzyüze olduğunu da gösteriyor. Şule Çet davalarından birisinin çıkışında Burçak Karagöz adlı birisi kadınları taciz etti. Tacizci hakkında da dava açıldı.

Tecavüzcü ve katil, yardımcısı ve avukatları, özgüvenleri yüksek bir şekilde çıkıyorlar mahkemelere. Bunun nedeni sırtlarını yasladıkları toplumsal cinsiyetçi sistemin kadınlara yönelik “adeta” açmış olduğu iç savaş. Kadın cinayetleri, bu savaşın kanıtlarını her gün sunuyor. Kadın cinayetlerinin verilerini toparlayan platform, 2018 yılında 440 kadının öldürüldüğünü açıkladı. 317 kadına ise cinsel şiddet uygulandı. 

2017 yılında ise 409 kadın öldürüldü ve 332 kadına cinsel şiddet uygulandı. 

2019 yılında bugüne kadar 285 kadın öldürüldü.

Kadın cinayetlerini durdurmak zorundayız.

Şule Çet’in katillerinden hesabın sorulması için verilen mücadele bu açıdan da çok büyük bir öneme sahip.

10 Temmuz Çarşamba günü Ankara Adliyesi’nde buluşalım. Şule Çet için…

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol