İstanbul seçimleri: Demokrasinin sınırları sınanıyor

10.04.2019 - 14:40
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

İstanbul'da yeniden sayımlar da sona gelindi. Aradaki fark kapanmazken yerli-milli ittifakı seçimlerin iptali için baskıyı artırıyor.

CHP'den yapılan açıklamaya göre “Şu an itibariyle İstanbul’da 31 bin 186 sandığın 30 bin 242’si sayılmış durumda. İstanbul’un Pendik Esenyurt Avcılar ve Maltepe ilçelerinde sayımlar devam etmekte. Bugün birkaç saat içinde bitecek. Maltepe ilçesindeki sayımlar MHP’nin başvurularıyla yavaşlatılıyor."

Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki güncel oy farkının 15 bin 119 olduğu belirtirdi.

Meral Akşener'le ortak basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) bugünkü toplantısına seslenerek, Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasının verilmesini istedi.

İktidar blokunun liderleri, İstanbul'da kaybettikleri seçimlerin sonuçlarına itiraz ederken nihai karar mercisi olarak YSK'yı gösteriyor. Ancak iktidar medyasının günlerdir süren kampanyasının ardından gelen açıklamalarda YSK'nın düzenlediği İstanbul seçimleri usülsuz ilan edildi

YSK üzerinde baskı

Rusya'ya ziyareti öncesi "Usulsüzlükler bazı değil, neredeyse bütünü usulsüz" açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan dönüşte yaptığı basın toplantısında sandık kurulu görevlerilerine yaptıkları itirazları sıraladı ve şöyle dedi: Tabii bunlar, işe usulsüzlük noktasında şaibe getiriyor. Tabi, aslında samimi bir davranış olsa, bu iptale götürür.”

MHP lideri Devlet Bahçeli, Erdoğan ve AKP'ye destek verdi ve İstanbul seçimlerinin 2 Haziran'da tekrarlanmasını istedi.

Yüzlerce polis Büyükçekmece'de sahte seçmen ararken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Bu seçimin bu tartışmadan yoksun bırakılabilmesi için, Sayın Bahçeli'ye katılıyorum, tekrarlanması bu tartışmaların seçilecek kişileri gölgede bırakmasını ortadan kaldıracaktır."

YSK Başkanı Sadi Güven 31 Mart seçimleri öncesi "Mükerrer seçmen de sahte seçmen de hayali seçmen de yok" demişti. İktidar bloku ise YSK başkanının tam tersini savunuyor.

Seçilmişler üzerinde baskı

İstanbul'da seçimleri yeniletmek isteyen AKP-MHP ittifakı, yenildikleri 7 Haziran 2015 seçimlerini tekrarlatıp 1 Kasım 2015'te kazanmalarından aldıkları güçle 31 Mart'a itiraz ediyor.

2014 yerel seçimlerinde işbaşına gelen HDP'li belediyelere kayyım atanması ve 31 Mart kampanyaları boyunca "yine kayyım atarız" propagandasının yapılması da iktidar blokunun cüretkarlığını artırdı.

İstanbul seçimlerinin akıbeti, çözüm sürecinin bitirilmesi, darbe girişimi, OHAL ve başkanlık sisteminin ardından demokrasideki gerilemenin seviyesini gösterecek.

Volkan Akyıldırım

[email protected]

Bültene kayıt ol