İnter Dayanışma: Elini bedenimden, iftiracı dilini doktorumdan çek!

18.08.2023 - 07:39
Haberi paylaş

İnterseks görünürlüğü, sosyal hizmet, tıp, psikoloji, eğitim ve hukuk gibi alanlarda uzmanların interseks hakları üzerine bilinçlendirilmesi, interseks bireylerin güçlendirilmesi alanlarında çalışmalarını sürdüren interseks hak savunuculuğu grubu İnter Dayanışma, hedef gösterilen hekim akademisyenlerle dayanışma açıklaması yayınlayarak “Yanlış olan tıbbın kendisi ya da bilimsel gerçekler değil, sosyal normların bilime karışmasıdır” dedi.

İşte açıklamaları:

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinin hakemli bir dergide makaleleri yayınlanan doktorları hedef almasını kınıyor, bunun ülkenin bilim ve mantıktan uzaklaşmasına yol açabilecek tehlikeli bir gidişat olduğu konusunda uyarıyoruz. Herhangi bir bilimsel itirazın olmadığı, etik kurul onayı alınarak yapılan bu bilimsel yayını, toplumda infial yaratmaya çalışan bir dille hedef göstermek, son derece kötü niyetli bir nefret saldırısıdır.

Biz interseksler sosyal normlar tıp bilimine karıştırılınca ve tıp etiği bu normlara kurban edilince neler olduğunu çok iyi biliyoruz. Tam da bu noktada, trans gençlerin hayatını kurtaran doktorları hedef alan transfobiklerin ikiyüzlülüklerini ortaya sermek istiyoruz. Kendi isteğiyle tıbbi bakım arayan trans gençleri “kurban” olarak nitelendiren bu yalancılar, rıza dışı tıbbi müdahalelere maruz kalan interseks çocukları ise bir kez bile umursamadılar. Çünkü asıl amaçları çocukları korumak değil, bedenimizi kontrol etmek. Çok tehlikeli olarak nitelendirdikleri cinsiyet geçişi uygulamalarının kendi rızası olan kişilere sunulmasını istemiyor ancak kendilerince gerekli gördükleri kişilere yani biz intersekslere küçük yaşlarda zorla uygulanmasını istiyorlar.

İnterseks hakları mücadelesi, kesin ve net bir biçimde trans hakları mücadelesinin yanındadır. Her iki hareket de beden otonomisi ve aydınlatılmış onam için savunuculuk yapmaktadır.

Bizler her şeye rağmen bilimin yanında yer almaya devam edeceğiz ve maruz kaldığımız tüm haksızlıklara rağmen tıp etiğine inancımızı koruyacağız. Burada yanlış olan tıbbın kendisi ya da bilimsel gerçekler değil, sosyal normların bilime karışmasıdır.

İnter Dayanışma adına,

İnterseks Hak Savunucuları

Bültene kayıt ol