Selin Ciğerci yalnız değildir! Trans hakları insan haklarıdır!

15.03.2023 - 14:32
Haberi paylaş

"Devrimci Sosyalist İşçi Partisi olarak Selin Ciğerci’nin yanındayız!" DSİP'in açıklaması:

Hükümeti oluşturan siyasi partilerin sözcülerinin ve çok sayıdaki devlet kurumunun izlediği LGBTİ+ karşıtı nefret politikalarının etkisi, 12.03 Pazar günü Konya’da bir kez daha kendisini gösterdi. Trans kadın Selin Ciğerci’nin açmak istediği güzellik merkezi, sağcı/faşist gruplar ile tarikat yapıları tarafından hedef gösterildi. Yüzlerce kişi LGBTİ+ karşıtı nefret söylemleriyle güzellik merkezinin önünde gösteri yaptı. Güruh güzellik merkezine doğru yürüyüşe geçince, o ana dek kalabalığı dağıtmak için hiçbir şey yapmayan polis tarafından engellendi ve büyük bir felaketin kıyısından dönüldü.

Türkiye’de transların nefret saldırılarına maruz kalmaları yeni bir şey değil kuşkusuz. İstanbul’da transların saçlarının kesilip şehir dışına sürgün edilmesi, Ankara’da trans seks işçilerine yönelik olarak düzenlenen ve Esat-Eryaman Olayları olarak bilinen saldırılar, İstanbul Bayram Sokak ve İzmir Alsancak’ta transların yoğun olarak yaşadıkları semtlerde kolluk kuvvetlerinin taciz ve hukuksuz uygulamaları, bugün Cumhurbaşkanı’ndan İçişleri Bakanı’na, Aile Bakanı’ndan Diyanet İşleri Başkanı’na kadar devletin yetkili ağızlarından çıkan LGBTİ+ nefreti, transfobinin bir devlet politikası olduğunu ortaya koyuyor.

Translar hayatın her alanında farklı zorluklarla karşılaşıyor. Henüz uyum sürecini tamamlamamış olan transların kimlikleri sorun oluyor, işe girmeleri sorun oluyor, trans olduklarının anlaşılması sorun oluyor, yolda yürümeleri, alışveriş yapmaları, eğlenmeye gitmeleri, sağlık hizmetlerinden faydalanmaları her an sorun olabiliyor. Bu son vakada görüldüğü üzere, örgütlü nefretin hedef göstermesi sonucunda, işyeri açmaları bile sorun oluyor.

Yaklaşan seçimler nedeniyle iktidar partileri kurdukları ittifaklarda 6284 sayılı kanunun kaldırılması ve LGBTİ+ derneklerinin kapatılması gibi fobik maddelerde uzlaşabiliyorlar. Muhalefeti oluşturan “Altılı Masa” partilerinin bir kısmı zaten LGBTİ+ karşıtlığının bayraktarlığını yapıyor, diğerleri de LGBTİ+’ların hak ve özgürlükleri konusunda sessizliklerini sürdürmeyi tercih ediyorlar.

Oysa hak ve özgürlüklerin birinin bile yok sayılması, yeni ihlallerin kapısını açacak, ezilenlerin ve ötekileştirilenlerin hayatını daha da zorlaştıracaktır. Gerek iktidar partilerinin, gerekse muhalefet partilerinin  fobik tutumlarını ve sessizliklerini teşhir etmek, bunlara en yüksek perdeden karşı çıkmak, transların ve LGBTİ+’ların eşit, özgür ve onurlu yaşam hakkı her yerde savunmak gerekir. 

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi olarak Selin Ciğerci’nin yanındayız!

Ezilenlerin ve ötekileştirilenlerin yanında, daha yaşanabilir bir dünya isteyen, trans hakları ve LGBTİ+ hakları için hayatın her alanında mücadele edenlerin yanındayız, herkesi bu mücadeleye çağırıyoruz.

DSİP

Bültene kayıt ol