Felicia Elizondo: 'Çığlıklar Kraliçesi' bir trans aktivist

18.03.2021 - 12:03
Haberi paylaş

“Ben senin tarihinim. Bana ne yaparsan yap, bunu değiştiremezsin.”

Felicia Elizondo kendi ifadesiyle “delidolu bir Meksikalı, çığlıklar kraliçesi, bir öncü, bir efsane, bir diva, 29 yaşında AIDS savaşçısı ve Vietnam gazisi” idi.  Transların hakları ve tarihi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek için verilen mücadelede aktivist olarak yer alıyordu. 

23 Temmuz 1946’da Teksas’ın San Angelo şehrinde dünyaya geldi. Doğduğunda cinsiyeti erkek olarak tayin edilmişti ancak daha beş yaşından itibaren aslında bir kadın olduğunu biliyordu. Translık konusundaki bilgilerinin yetersiz olması nedeniyle, eşcinsel olduğunu sanarak büyüdü. Yaşlı bir adamın cinsel saldırısına uğradı, arkadaşları onunla alay ettiler ve ismi ifşa edildi.

14 yaşındayken ailesiyle birlikte Kaliforniya’nın San Jose şehrine göç etti. Yaklaşık 16 yaşındayken San Fransisco’nun Tenderloin Mahallesi’nde Gene Compton’un kafeteryasını keşfetti ve burasını sığınağı olarak benimsedi. Bu yer, şehirde drag queen’lerin ve trans kadınların açık bir şekilde bir araya gelebileceği birkaç yerden biriydi. 1966’da, Stonewall’dan üç yıl önce, ABD tarihindeki ilk LGBTİ+ isyanlarından biri burada yaşandı. Bir grup trans kadın, polis tacizine karşı Compton’un kafeteryasında isyan bayrağı açtı. 

18 yaşındayken donanmaya katıldı ve gönüllü olarak Vietnam’a gitti. Bunu yaparken “askerlik de beni bir erkek yapamazsa, başka hiçbir şey yapamaz” diye düşünüyordu. Ancak bu esnada erkeklerin kendisine çekici geldiğini anladı ve komutanına eşcinsel olduğunu söyledi. Bunun üzerine FBI ve CIA tarafından sorguya çekildi ve donanmadan atıldı. İleriki yıllarda bu karara itiraz ederek, donanmadan onurlu bir şekilde ayrılmış olduğunun kayıtlara geçmesini istedi ve bu talebi kabul edildi.

Felicia  Elizondo ulusal düzeyde tanınan ilk Amerikalı trans kadının hikâyesini anlatan “The Christine Jorgensen Story” filmini seyrettikten sonra, kendi kimliğinin ne olduğunu da keşfetti. 1973 yılınca cinsiyet uyum ameliyatı oldu.

AIDS epidemisinin yaşandığı 1987 yılında HIV pozitif olduğu anlaşıldı. San Francisco’ya geri döndü ve HIV / AIDS ile yaşayan insanların hayat kalitesini yükseltmek için sivil toplum kuruluşlarında çalışmaya başladı. Bir trans drag queen oldu ve kamu yararına çalışan HIV / AIDS kuruluşlarını desteklemek için drag şovlar düzenledi. 

Elizondo, kamuoyunun dikkatini translık tarihine çekmek için çaba harcadı. San Francisco Belediyesi 2006 yılında Taylor Street’in bir kısmının ismini “Gene Comptons Cafeteria Way” olarak değiştirdi. Elizondo, 2014 yılında da Turk Street’in bir kısmının isminin Vicki Marlene olarak değiştirilmesini sağladı. Elizondo’nun hayatını kaybetmiş olan kız arkadaşı Marlene, bir trans ikonuydu. 

Felicia Elizondo "Çığlıklar Kraliçesi: Comptons Cafeteria İsyanı" (2005) adlı belgeselde rol aldı. 2015 yılında da San Francisco Onur Yürüyüşü’nün baş konuğuydu.

Bültene kayıt ol