ABD'de kitlesel gösteriler: Yasakları bedenlerimizden çekin!

15.05.2022 - 11:07
Haberi paylaş

Kürtaj haklarını kısıtlama girişimleri, 400'den fazla yerde protesto edildi. Gösterilerin ortak talebi, kürtaj yasaklarının geri çekilmesi.

Planned Parenthood (Planlı Ebeveynlik) ve Women’s March (Kadınların Yürüyüşü) arlarında bulunduğu kürtaj hakkı savunucusu örgütlerin öncülüğünde başkent Washington’un yanısıra New York, Los Angeles ve Chicago dahil çok sayıda kentte “Yasakları bedenlerimizden çekin” sloganıyla eylemler düzenlendi.

Anayasa Mahkemesi'nden sızdırılan taslak belgede kürtaj hakkının sınırlandırılacağının ortaya çıkması büyük öfkeyle karşılanmıştı.

Sızdırılan taslak karar metnine göre, Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar hakimlerinden Samuel Alito ve Brett Kavanaugh, 1973'te yürürlüğe koyulan federal kürtaj hakkı yasasının devre dışı bırakılmasından yana. Kürtaj hakkının eylat yönetimlerine bırakılmasını istiyorlar ki bu muhafazakarların yönettiği eyaletlerde yasaklar anlamına geliyor.

Belgenin sızdırılmasından bu yana Alito ve Kavanaugh’ın evlerinin önünde de protestolar düzenleniyor.

14 Mayıs'ta gerçekleşen ulusal çaptaki kürtaj eylemlerinin, Anyasa Mahkemesi'nin Temmuz ayında açıklanacak kararına kadar süreceği ve daha büyüyeceği söyleniyor. 

Bültene kayıt ol