Aralık ayında kadın cinayetleri

07.01.2021 - 10:10
Haberi paylaş

2020’nin Aralık ayında 24 kadın erkekler tarafından katledildi, 16 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu!

Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan toparladığı verilere göre topladığı verilere göre, aralık ayında 24 kadın erkekler tarafından yaşamdan koparıldı. Aynı zamanda 16 kadın da şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 

Aralık ayında öldürülen 24 kadının 7’si evli olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 6’sı birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 3’ü oğlu, 2’si tanıdık birisi tarafından öldürülmüştür. 

Aynı verilere göre, aralık ayı içerisinde erkekler en az 4 kadına şiddet uyguladı, en az 11 kadını taciz etti, en az 4 kadına tecavüz etti ve en az 43 kadını da seks işçiliğine zorladı. Aralarında oğlan çocukların da olduğu en az 9 çocuğu istismar eden erkekler, en az 2 çocuğu öldürdü.

Kadınları değil failleri tutuklayın! 

29 Aralık günü, bir gün içerisinde dört kadın erkekler tarafından katledildi. Erkek şiddetine artık yeter diyen kadınlar, Selda Taş, Aylin Sözer, Vesile Dönmez, Betül Tuğluk ve öldürülen tüm kadınlar isyanımızdır diyen kadınlar, adalet isteyenler, İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284’ü uygulayın diyen kadınlar Türkiye’nin birçok yerinde yine sokaklara çıktı.  Ankara’da ise öldürülen kadınlar için seslerini yükseltmeye çalışan kadınlar polis müdahalesiyle karşı karşıya kalıp gözaltına alındı. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayarak failleri cesaretlendiren, kadın cinayetlerine meşru bir zemin hazırlayan devlet her zaman olduğu gibi katilleri, tecavüzcüleri, tacizcileri değil adalet arayan kadınları gözaltına aldı.

2021 yılının 2020’den farklı olmasını sağlayacak şey İstanbul sözleşmesinin ve 6284 sayılı kanunun kadınların lehine kullanılması, gerekli tüm tedbirlerin alınması, cezaların caydırıcı bir şekilde uygulanması ile mümkün. En önemlisi toplumdaki eşitlik talebinin devletin temel politikası olması gerekir.

Bültene kayıt ol