Tecavüzcü Musa Orhan derhal tutuklanmalı!

26.08.2020 - 10:20
Haberi paylaş

Musa Orhan Batman'da yaşamını yitiren 18 yaşındaki İ. E’ye tecavüz ettiği gerekçesiyle geçtiğimiz hafta sosyal medyada yapılan kampanyanın da etkisiyle tutuklanmıştı.

Musa Orhan’ın avukatı Dr. Mehmet Erkan Akkuş tutuklama kararına itiraz etti. Avukat Akkuş, itiraz dilekçesinde müvekkilinin kaçma şüphesinin bulunmadığını öne sürdü. İtirazı Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirdi. Mahkeme, Avukat Akkuş’un itiraz dilekçesinde belirtilen hususları yerinde görerek Musa Orhan’ı ışık hızıyla tahliye etti.

Cezaevlerinde yüzlerce tutuklu hiçbir kaçma şüphesi olmadığı halde hapis durumda.

76 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde.

Osman Kavala, Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak gibi siyasetçiler ya da sivil toplum aktivistleri cezaevindeler.

Musa Orhan ise serbest.

Musa Orhan’ın tecavüz ettiği İ. E. ise yaşamını yitirdi.

İ. E. ölmeden önce kaleme aldığı mektubunda Musa Orhan’ın kendisine tecavüz ettiğini belirtmişti ve ailesinin avukatları, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan tutuklanan Orhan hakkında “intihara sürükleme" gerekçesiyle de suç duyurusunda bulunmuştu. Son zamanlarda birçok sorunda olduğu gibi ancak sosyal medyada başlayan ve Meclis gündemine de böylece taşınan tepkiler üzerine Musa Orhan hakkında tutuklama kararı verilmişti.

Musa Orhan’ın “kaçma şüphesi yok” denilerek tahliye edilmesi tüm tecavüzcüleri cesaretlendiren bir gelişmedir. “Nitelikli cinsel saldırı”, “tecavüz”, “cinayet” gibi suçlardan tutuklananların böyle kolayca tahliye edilmesi kadına yönelik şiddetin kapısını aralamaktadır.

İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı

Bu arada İçişleri Bakanlığı'ndan son gelişmelerle ilgili bir açıklama geldi. Açıklamada, “Kurum içinde yürütülen idari süreçlerin haricinde, adli makamlarca devam eden iş ve işlemlere ilişkin bakanlığımızın herhangi bir yetkisi ve tasarrufunun olması hukuken ve fiilen mümkün değilken, gerek bakanlığımızın gerekse sayın bakanımızın tutuklanma veya adli kontrol kararlarında etki ve müdahalesinin olduğuna dair paylaşımları iyi niyetli olarak değerlendirmemiz, elbette ki mümkün değildir'' denildi ve bazı haber siteleri ve medya kuruluşları hedef gösterildi.

Konuyla ilgili bir diğer gelişmeyse Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı ile Siirt Barosu’nun, tecavüzcü Musa Orhan'ın tahliye kararına itiraz etmeleri. Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itirazda, Musa Orhan'ın yeniden tutuklanması talep edildi.

Siirt Barosu yaptığı yazılı açıklamada, "İlk aşamadan bu yana Siirt Barosu ve Siirt Barosu Kadın Hakları Komisyonu'muzla beraber, dosyanın her aşamasında takipçisi olduğumuz gibi verilen bu kesin tahliye kararına karşı da itirazımızı dosyaya sunmuş bulunmaktayız. Ayrıca asıl mahkemesi olan Siirt 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne de sanık hakkında tutuklama kararı verilmesi için dilekçemizi sunmuş bulunmaktayız. Kızımız ve ailesinin yaşadığı mağduriyetle ilgili hukuki sürecin başından beri müdahil olan baromuzun, bundan sonraki süreçlerde de ailenin yanında olarak dava dosyasının takipçisi olacağının kamuoyunca bilinmesini isteriz" dedi.

Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Başsavcılığı ile Siirt Barosu'nun n Musa Orhan'ın tahliye kararına yapılan itirazı reddetti.

Kim ne dedi?

Antikapitalist Kadınlar: İ. E.’nin anısını yaşatmak için Musa Orhan’ın derhal tutuklanması talebini yüksek sesle savunacağız. Sadece Temmuz ayında 36 kadın öldürüldü, 11 kadının ölümü ise şüpheli. Hükümet, yargı, kanunlar, herkes son derece dikkatli olmak zorunda. Musa Orhan’ın tutuklanıp tutuklanmayacağı, mağdurun, öldürülenin, tecavüze uğrayanın yanında olması gereken kanunların ne hale getirildiğini gösterecektir. Bu adam tecavüz ettiği kadına "istediğin yere şikayet et, daha önce de yaptım bir şey olmadı" diyen birisidir.

Mor Dayanışma (sosyal medya mesajından): 17 yaşındaki İpek Er'e tecavüz eden uzman çavuş Musa serbest, Rana'ya sokak ortasında orantısız güç kullanan polisler göreve iade edildi! Kolluk kuvveti yasalar çerçevesinde vatandaşı korumakla yükümlü, vatandaş üzerinde tahakküm kurmakla değil!

Şule Çet Dayanışma Platformu (sosyal medya mesajından): İ.E.’ye tecavüz edip ölüme sürükleyen Musa Orhan, 6 gün tutuklu bulunduğu cezaevinden dün akşam tahliye edilmiş. ’Kaçma tehlikesi yok’ gerekçesiyle. Tecavüzcülere cesaret vermeyi bırakın! Tecavüzün aklanmasına izin vermeyeceğiz.

Filiz Kerestecioğlu (sosyal medya mesajından): Kaçma tehlikesi yok mu! Cezasızlıkla malul devlet politikanızla öyle bir kaçırırsınız ki! Üstelik tecavüz tehlikesi var! Bu adam bir kadını tecavüzle intihara, ölüme sürükledi! #MusaOrhanTutuklansın

Bir sosyal medya kullanıcısı: Eşini bıçaklayan Müslüm Aslan, kaçma şüphesi yok diye tahliye edildikten sonra 9 yaşındaki kızı Ceylan'ı öldürdü.

Eşini bıçaklayan Ünal Y. kaçma şüphesi yok diye tahliye edildikten sonra oğlunu öldürdü.

Kaçma şüphesi olmadığı için tahliye edilen #MusaOrhanTutuklansın

Bültene kayıt ol