Ezgi Koman: “Çocuk evlilikleri politik bir sorundur”

14.01.2019 - 16:46
Haberi paylaş

18 yaşından küçük çocuklarla evlenerek çocuklara cinsel istismar uygulama suçlamasıyla hüküm giyenlere af getirilmesinin meclis gündeme taşınacağı iddiası üzerine çocuk hakları savunucusu Ezgi Koman ile konuştuk.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesi “Evlilik affı geliyor” başlığıyla hazırladığı haberde 18 yaşından küçük çocuklarla evlendiği için hüküm giyen mahkûmları “erken yaşta evlilik mağdurları” olarak tanımlayarak, hükümetin bu mahkûmlara dönük af hazırlıkları içinde olduğunu yazdı.

Haberde çocuk evlilikleri meşrulaştırılırken, cinsel istismar uygulayanlara af iddiası “Sırf erken yaşta evlendikleri için ‘tecavüzcü’ yaftası vurulup hapse atılanların mağduriyeti bitiyor” şeklinde duyuruldu.

“Kadın örgütlerine, çocuk örgütlerine rağmen gündeme geliyor”

KHK ile kapatılan Gündem Çocuk Derneği’nin aktivistlerinden, çocuk hakları savunucusu Ezgi Koman, cinsel istismara af iddiası ile ilgili Marksist.org’a konuştu. Koman, şunları söyledi:

“Bu korkunç bir durum. Bu bir söylenti mi yoksa bu konuda bir şeyler hazırlandı mı bilmiyorum ama her şekilde bunun tekrar gündeme gelmiş olması çocuklar açısından çok sıkıntılı. Bir kere zaten bu daha önce gündeme gelmişti ve kadın örgütleri, çocuk örgütleri fikirlerini söylemişlerdi, toplumsal baskı yaratmışları ve geri çekilmişti. Dolayısıyla bunun yeniden gündeme gelmiş olması bir kere bu kadın örgütlerine, çocuk örgütlerine rağmen oluyor”.

“Yeni bir cezasızlık”

“Bunun da ötesinde bu durumda şöyle bir sorun var. Çocuklarla evliliği gerçekleştiren kişiler aslında suç işlemiş durumdalar, çocuk hakkı ihlali işlemiş durumdalar. Onların affı yeni bir cezasızlığı ortaya çıkartacak. Hâlihazırdaki failin cezasız kalmasına yol açacak.

Bu aynı zamanda çocuk evliliğinin meşrulaştırılmasına da yol açıyor. En önemlisi de galiba bu. Bu da yasa yapıcıların niyetini gösteriyor. Demek ki hakikaten çocuk evliliklerini bir hak ihlali olarak görmüyorlar. Halbuki Türkiye Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin bağlı olan bir komite var, Çocuk Hakları Komitesi. Bu konuda da Türkiye’ye pek çok tavsiyesi var. Orada da çocuk evliliklerinin tamamen yasaklanması gerektiğini söylüyor çünkü çocuk evlilikleri bir hak ihlalidir ve aslında çocuğa cinsel şiddet tabii ki…”

“Engellenmesi mümkün, yeter ki devlet niyet etsin”

“Hem cinsel şiddet hem de çocuğun gelişim hakkını, eğitim hakkını, hak ve özgürlüklerini ortadan kaldıran, engel oluşturan bir hak ihlali. Biz her zaman şunu söyledik: Çocuk evlilikleri kültürel bir sorun değildir, tamamen politik bir sorundur. Engellenmesi çok mümkündür. Yeter ki devlet buna niyet etsin. Ne yazık ki bu tartışmalar ve bu konunun yeniden gündeme gelmiş olması çocuk hakları bakımından çok talihsiz”.

Bültene kayıt ol