Ek protokol mücadelesi şimdi de savunma işkolunda

25.08.2023 - 10:46
Haberi paylaş

Ek zam için mücadele yayılıyor. Kocaeli ve Kayseri'de T. Harb-İş sendikası üyesi işçiler, sefalet ücretlerine karşı eylemler yaptı.

T. Harb-İş Kocaeli Şubesi'nin çağrısıyla Gölcük'teki Anıtpark'ta bir araya gelen yüzlerce işçi "Hükümet uyuma, işçine sahip çık", "Vergide adalet istiyoruz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarını attı.

Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Korkut Gökbayrak, "Bizim beklentimiz refah payı ve milli savunma sanayi primidir. Savunma sanayiinde yüzde 80’lere varan millileşme oranında askeri fabrikalarımızın ve burada çalışanların payı görmezden gelinemez. Ancak gelin görün ki ülkemizin güvenliği için çalışan emekçiler geçim savaşı veriyor” diye konuştu.

Kayseri

Kayseri'de Harb-İş üyesi üyesi işçiler, Valilik önünde eylem yaptı. Maaş bordrolarını yaktılar. 

Eylemde basın açıklamasını ürk Harb-İş Kayseri Şube Başkanı Şerif Efe Avcı yaptı. Avcı şunları söyledi:

“Son yıllardaki ekonomik sıkıntılarla beraber, çalışan tüm işçi arkadaşlarımızın alım gücü düşmüş olup, savunma sanayi işçisinde daha fazla hissedilmiştir. Türk İş’in Hak-İş ile beraber hükümetimiz ile yapmış olduğu 2023-2025 kamu çerçeve protokolünde, alınan zam oranın belirli bir çoğunluğu memnun etmiş gibi gözükse de savunma sanayide çalışan işçiler aynı oranda faydalanamadığı için bizleri memnun etmemiştir.”

 “Mart ayında aldığımız zammın 5 ay içerisinde hükümetimiz tarafından yapılan zamlar karşısında daha çalışanın eline geçmeden eriyip gitmesi, değerinin çok üstünde olan ev kiraları, marketlerde her gün değişen fiyat etiketleri son 3 ayda 2 katına çıkan akaryakıt fiyatları sebebiyle, hayatımızın her alanında zorunlu olarak ihtiyaç duyduğumuz ürün ve hizmetlere ulaşmak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bu zor koşullar içinde geçinebilmenin hesabını yapan savunma sanayi işçisinin, bir de gelir vergisi ile beli bükülmekte, yetersiz kalan ücret zammının erimesi yetmezmiş gibi, aldığı ücretin her ay bir öncesine göre daha düşük hale gelmesi gelmesiyle hesap kitap yapamaz hale gelmiştir.” 

"Tüm askeri uçak, gemi, denizaltı, tank ve helikopterlerin bakım, onarım ve modernizasyonunu yapan ve bu araçların imalat parçalarını üreten işçiler olarak maalesef hak ettiğimiz ücretleri alamamaktayız. Buradan Cumhurbaşkanımıza, Milli Savunma Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Kamu İşveren Sendikası TUHİS ve bağlı olduğumuz konfederasyon olan Türk İş’ e sesleniyoruz.”

T. Harb-İş üyesi işçilerin talepleri

  • Ücret ve diğer özlük haklarımız bir an önce gözden geçirilerek ek protokol ile hak ettiğimiz ücreti almamız.
  • Ocak ayında dönemin Çalışma Bakanı tarafından bizzat söz verilmesine rağmen verilmeyen yüzde 13.5’luk refah payımızın verilmesi.
  • İşçilerin kamburu haline gelen vergi dilimlerinin düzenlenmesi.
  • Memura Seyyanen verilen 8077 TL’nin Savunma Sanayi İşçisine’de verilmesi.
  • Savunma Sanayi priminin verilmesi.
  • Yıllık izine çıkan arkadaşlarımızın alamadığı primlerin verilmesi.
  • Eşit işe eşit ücret istiyoruz.

Bültene kayıt ol