'Mata işçilerinin haklarını verin!'

14.04.2023 - 12:30
Haberi paylaş

İstanbul Tuzla'daki MATA Otomotiv işçilerinin insanca ücret ve ek zam için direnişi 46. gününe girdi. İşçiler, Mata Otomotiv’in ortağı Farplas ve şirket patronlarından Evrim Kaşlıoğlu’nun ofisinin önünde basın açıklaması yaptı.

Mata Otomotiv işçileri TOSB girişinde buluşarak Farplas önüne yürüdü. “Direne direne direnişten zafere”, “Tazminat hakkımız söke söke alırız”, “Her yer Mata her yer direniş” ve “Yaşasın onurlu mücadelemiz” sloganları atıldı.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Burası sabıkalı bir fabrika. Farplas daha geçen sene burada işçi arkadaşlarımızı sendikalaştıkları için işten attı" dedi ve şöyle devam etti:

"İşveren Türkiye'deki hukuksuz iş yasalarının hepsini teker teker uyguladı. Farplas'taki o sabıkalı anlayış şimdi Mata'da sürdürülmeye çalışılıyor. Farplas'ta işçinin hakkını yiyerek büyüme sürenini orada da devam ettirmek istiyor. Biz buna müsaade etmemek için arkadaşlarımızla birlikte bir hak mücadelesini önümüze koyduk."

"Diyorlar ki 'Mata işçileri sözleşme dışında yeni bir hak talep etti.' Edecek tabi. Eğer bugün seçimlerden önce de olsa emekli maaşlarını yükseltiyorlarsa, eğer bugün asgari ücreti bir noktaya getirmek için yıllardır akıllarına bile gelmeyen bir takım uygulamalar yapıyorlarsa, toplu sözleşme olan yerlerde iyileştirme zamları yapılıyorlarsa, sözleşme kapsamı dışında olan yerlerde bile zaman zaman bu iyileştirmeler yapılıyorsa bu Mata işçilerinin de hakkıdır. Bu fabrika bilerek bu hale getirildi. Söylediğimiz hiç bir şey bugüne kadar dikkate alınmadı. Burada bir tepki oluşmuş durumda, ek zam talebiyle birlikte en üst seviyeye çıkmış durumda."

 "İşçilerin alım gücünün düştüğünü, soğanın 30 lira olduğunu, 350 liraya kıymanın nasıl alınacağını söylemiyorlar da bizim yaptıklarımıza hukuksuz deniliyor, karşı çıkılıyor. Yasak zihniyeti her yerde. Orası yasak, eylem yapmak yasak, evimin önünde durma yasak... Peki biz haklarımızı nasıl alacağız? Şimdi 1 Mayıs'ta yine Taksim'i yasaklıyorlar ama bu son yasaklı 1 Mayıs olacak, onu da bilsinler" dedi. "Pazartesiden itibaren bütün her yeri Mata'nın direnişçileriyle dolduracağız." 

Bültene kayıt ol