İşçiler yeni asgari ücreti olumlu bulmuyor

25.12.2022 - 10:55
Haberi paylaş

En büyük toplu sözleşme diye geçen, işçilerin geçmişe dönük bir yıllık kayıplarının telafisi olması gereken asgari ücret belirlendi, geçen yılbaşında 4 bin 250 lira olan asgari ücret, 8 bin 500 liraya yükseltildi.

Yani devlet eliyle bir kez daha açıklanmış oldu ki enflasyon 2022’nin başından 2022’nin sonuna kadar en az yüzde 100 oldu. 

Elbette gerçek enflasyon bundan çok daha fazla. 2022 yılı başında ekmek 2 TL, asgari ücret 4 bin 250 TL, alınabilen ekmek sayısı: 2125 adet idi. Şimdi ekmek 5 TL, asgari ücret 8 bin 500 TL, alınabilen ekmek sayısı 1700 adet. Asgari ücretlinin cebinden her ay için 425 ekmek çalınmış durumda.

İşçiler bu zam karşısında herhangi bir olumlu heyecan duymuyorlar. İşçilerin ortak görüşü şu: “Yapılan zam bir şey ifade etmiyor. 4 bin 250 lira ile geçinemiyorduk, 8 bin 500 lirayla hiç geçinemeyeceğiz. Çünkü bize yapılan zam, son bir yıllık kayıplarımızı karşılamadığı gibi, her şeye yapılacak zamlarla fazlasıyla geri alınacak ve zaten geçinemezken çok daha zor geçinmek durumunda kalacağız.”

Ortalama işçi ücretleri asgari ücretin altında kaldı

İşin bir diğer tarafı da şu; asgari ücret zammı ile pek çok sendikanın yaptığı toplu sözleşme çöpe atılmış oldu. Toplu sözleşmeli işyerlerinde çalışan işçilerin önemli bir kısmının ücreti, asgari ücretin altında kaldı. Yasal olarak aradaki farkın kapatılması gerekiyor. Özel sektör işyerlerinin çoğunda bu kural, muhtemelen enflasyonla para pul haline gelinceye kadar uygulanmayacak. İşçiler birkaç ay asgari ücretin altında çalıştırılacaklar. 

Ücretleri asgari ücretin altında kalan işyerlerindeki işçiler sendikalara güvensizliklerini dile getirmeye başladılar. Daha 7 ay önce imzalanan toplu sözleşmeler bugün asgari ücretin altında kalmış durumda. Örneğin Öz Sağlık-İş Sendikasının kamu işyerlerinde imzaladığı toplu sözleşme bu durumda. İşçiler bu duruma büyük tepki gösteriyorlar. Sendikalar, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının bile altında sözleşmeler imzaladılar. Bu da şimdi ücretlerin, asgari ücretin altında kalmasına yol açıyor.

Bazı sendika başkanları asgari ücretin 8 bin lirayı geçmesini istememiş

Medyadaki haberlere göre bazı sendikalar Çalışma Bakanı'na “asgari ücretin 8 bin lirayı aşmaması gerektiğini” söylemişler. Sendikalar imzaladıkları toplu sözleşmelerin çok düşük rakamlarla sonuçlandığını, asgari ücret artınca bu sözleşmelerin fiilen geçersiz olacağını biliyorlar. Bu nedenle işçiler için en önemli toplu sözleşme olan asgari ücretin düşük tutulmasını hükümete önerebiliyorlar.

Bunların önemli bir bölümü AKP ile yakın ilişki içinde olan, sendika kasasından aldıkları maaşlar onbinlerce lirayı bulan sendika yöneticileri. Bu işçi düşmanı sendika yönetimlerine artık bir son verilmesi gerekiyor.

Bültene kayıt ol