Sağlık iş kolunda büyük eşitsizlik

02.12.2021 - 10:16
Haberi paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, doktor maaşlarına 2 bin 500 ile 5 bin TL arasında zam yaptı.  36 farklı branşta çalışan on binlerce sağlık personeli zamdan yararlanamayacak.

Türkiye'de yeni mezun bir hekim, ortalama 7 bin TL maaşla işe başlıyor. Uzmanlara göre döner sermayeden alınan payların değişkenliği düşünüldüğünde, hekimler o ay alacakları maaşın toplamda ne kadar olacağını genellikle bilmiyor.

Pandemi döneminde hekimlerin maaşı fiili olarak oldukça düştü. Hekimler, sağlıkta daha güvenilir bir maaş sisteminin getirilmesi gerektiğini savunuyor. Pandemi döneminde hastaneler eskisi gibi ameliyat yapamadığı için gelirleri düştü, bu yüzden hekimlerin önemli bir kesimi döner sermayeden ek ödeme alamadı. Döner sermayeden alınan sabit ek ödeme emekliliğe yansımıyor. 

Hekimlere yapılan maaş zammı bu anlamda olumlu. Ancak diğer sağlık personeline zam yapılmaması var olan eşitsizliği daha da artıracak. Binlerce sağlık emekçisi, benzer koşullarda çalıştıkları halde zamdan yararlanamayacak. Bu eşitsizliğe hekimlerin örgütleri dahil tüm sağlık meslek örgütleri karşı çıkıyor.

Bültene kayıt ol