Antikapitalist Çalışanlar: Covid-19 işçiler için meslek hastalığı sayılmalıdır

03.09.2021 - 14:11
Haberi paylaş

Covid-19 salgını, işçileri vurdu. Kapalı işliklerde bir arada çalışmak zorunda kalan işçilerin durumu üzerine bir açıklama yapan Antikapitalist Çalışanlar, Covid-19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyor.

Covid-19 pandemisi işçi sınıfı için bir meslek hastalığına dönüştü. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun verdiği bilgilere göre işçiler, özellikle de üretim ve hizmet sektöründe çalışanlar pandeminin etkilerine daha fazla maruz kalıyorlar.

Milyonlarca çalışan; bir buçuk yıllık süreç boyunca her gün işlerine gidip gelmek zorunda kalarak hayatlarında hiçbir şeyi değiştirmeden pandemi sürecini yaşadı. Covid-19 nedeniyle, bu süreçte iş cinayetleri yüzde 30 arttı, toplumun diğer kesimlerine göre çalışanlar üç kat daha fazla virüse yakalandı.

Covid-19’un meslek hastalığı sayılmaması, durumu daha da ağırlaştırdı. Hasta olan işçiler işe gelmeye devam ettiler, özellikle kayıtsız çalışan göçmen işçiler, işe devam edebilmek için hastalıklarını gizlemek zorunda kaldılar, patronlar işçilerin hastalığa yakalanması ile ilgili her türlü bilgiyi gizlediler.

Şimdi okulların açılması ile 20 milyon öğrenci ve 1,5 milyon eğitim emekçisi salgınla ilgili ciddi risk içerisine girecekler. 

Antikapitalist Çalışanlar olarak taleplerimiz:

  • Ekonomik ve sosyal destekli acil kapanma ve ücretli izin hakkı sağlanmalıdır. Kısa Çalışma Ödeneği tekrar uzatılmalı, Kod 29 ile işten çıkarmalar yasaklanmalıdır.
  • Herkese parasız test, sistematik filyasyon yapılmalıdır. Testler, semptom gösterme şartı aranmadan ve toplumun genelini kapsayacak şekilde ücretsiz yapılmalıdır.
  • Aşılanma takviminde öncelik öğretmenler, belediye işçileri, sanayi işçileri başta olmak üzere salgın döneminde çalışmaya devam etmek zorunda kalanlara verilmelidir. 
  • Herkese eşit ve parasız hizmet sunulabilmesi adına tüm kaynaklar salgınla mücadele için seferber edilmeli, sağlık sistemi kamulaştırılmalıdır.
  • Salgınla ilgili bütün veriler başta Türk Tabipleri Birliği ve uzmanlık dernekleri olmak üzere toplumla şeffaf olarak paylaşılmalı, salgın mücadelesinde tüm sağlık örgütleri, sendikalar ve odalarla işbirliği yapılmalıdır. 
  • Kayıtlı/kayıtsız tüm göçmenler aşılanma takvimine dahil edilmeli, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaları sağlanmalıdır.
  • Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve ücretlerinde gerekli iyileştirmeler yapılmalı, KHK’lılar başta olmak üzere, atama bekleyen sağlık personeli sisteme dahil edilmeli ve Covid-19 bütün işçiler için meslek hastalığı sayılmalıdır. 
  • Okulların eğitime hazır hale gelmesi için bakanlık kaynak göndermeli, seyreltilmiş, hijyen kurallarına uygun sınıflar sağlanmalıdır. Aşı yaptırmayan öğretmenlerle ilgili veliler bilgilendirilmeli, velilere aşısız öğretmen konusunda seçme şansı tanınmalıdır.

Antikapitalist Çalışanlar

Bültene kayıt ol