Bimeks işçilerine Boğaziçi öğrencilerinden destek

13.01.2021 - 12:55
Haberi paylaş

Birikmiş ücretlerini ve tazminat haklarını isteyen BİMEKS işçileri, Çağlayan Adliyesi önünde eylem yaptı. İşçilerin eylemine Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de destek verdi. 

Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesinde öğretim görevlisi de olan Bimeks patronu Vedat Akgiray, mahkeme kararına rağmen yaklaşık 1 yıldır Bimeks işçilerinin ücret ve kıdem tazminatlarını vermiyor.

İşçiler, daha önce Boğaziçi Üniversitesi önünde eylem yapmış,  gündüz saatlerinde gözaltına alınıp serbest bırakılmalarının ardından gece tekrar gözaltına alınmışlardı.

Çağlayan’daki eylemde işçiler “Yasal eylemlerimize dava açan devlet, Akgiraylara neden dokunmuyor” pankartı açtı. Boğaziçi öğrencileri ise “Bimeks işçisi yalnız değildir” pankartı arkasında toplandı. 

Eylemde “Kayyumlara inat yaşasın hayat, işçiyiz haklıyız kazanacağız, bimeks işçisi yalnız değildir, öğrenci işçi dayanışması” sloganları atıldı. 

Akgiraylar servetlerini katladı, işçilerin maaşlarını ödemedi

BİMEKS işçilerinin basın açıklamasında açılışı Umut Sen’den Betül Celep yaptı. Ardından Bimeks işçileri konuştular.

Betül Celep: Akgiray’lar 93 yılından beri servetlerini katladılar. 2010 yılında astronomik zarardan, astronomik kâra geçtiler. İşçilerin maaşlarını, tazminatlarını ödemediler. İşçilerin davaları sonuçsuz kaldı. İcra takipleri sonuçsuz kaldı. Bir hıfzıssıhha kanunu bahane edilerek işçilere müdahale ediliyor. Hakkını arayan işçilere dava açılıyor. Bimeks işçileri geldi ama hâkim yok.  

Dilek Aslan: Öğrencilerin özgür demokratik bir ortamda eğitimlerinin devam etmesini diliyorum. 9 yıldır Bimeks işçisiyim. Bilmiyorduk; “aileyiz”, “hepimiz aynı gemideyiz” dediler. Şimdi ne zaman bu sözü duysam sinirleniyorum. Bu hikâyede aynı gemide değiliz. Battıklarında ilk sizi atıyorlar. Boğaziçi Üniversitesi önünde eylem yaptık diye nezarete attılar. Hakkını aramak suç mu? Hırsızlık mı yaptık?  Maaşlarımız, tazminatlarımız içerde. Nezarethanenin kapılarını gördük. Hırsız patronların arkası kollanıyor.

Leyla Akıncı: Vedat Akgiray 2016 yılında maaşlarımızı vermedi. 15 Temmuz olaylarından sonra iktidara yanaştı. Dava açtık, davayı kazandık, patron ile iletişim kurduk. “Borç benim değil şirketin borcu“ dedi. 140 tane mağazası var. Üzerinde bir tek toplu iğnesi yok. Her şeyi kardeşi Murat Akgiray’a devretti. Bu bir formaliteydi. Bimeks’i borsaya soktu. Kısacası usulsüzlük yaptı. Soruşturma açıldı. Soruşturma da sonuçlanmadı. Borsa’yı dolandırmış, STK’yı dolandırmış adam, üniversitede işletme etiği eğitimi veriyor. Bimeks’te çalışan 1500 işçi olarak hakkımızı alana kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.

Boğaziçi öğrencileri: İşçiler ve öğrenciler birlikte mücadele ediyoruz

Basın açıklamasında konuşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri şunları söyledi: “BİMEKS işçilerine teşekkür ederiz. Okulumuzda hırsızlar olduğunu onlar sayesinde öğrendik. Öğrenciler olarak işçilerle birlikte ortak demokratik mücadelemiz olduğunu söylüyoruz. BİMEKS işçilerini desteklemek için geldik. 4 Ocaktan beri Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektöre karşı mücadele ediyoruz.  Üniversitelerde, belediyelerde, hiçbir yerde kayyum istemiyoruz. Geçen hafta arkadaşlarımız gözaltına alındı. Ölümle, tacizle tehdit edildiler. Öğrenciler ve işçiler hep birlikte mücadele edeceğiz.   LGBTİ bireylere düşman, homofobik Melih Bulu bizim rektörümüz değildir. “

Bültene kayıt ol