Ruhsatsız fabrikada yangın: Ölen mülteci işçiler kaçak çalıştırılıyordu

23.06.2019 - 08:10
Haberi paylaş

İstanbul'daki fabrika yangını, mülteci işçilerin nasıl sömürüldüğünü ve hangi koşullarda çalıştırıldığını ortaya koydu.

Dün saat 03:00 sıralarında çatıda çıkan yangın, aynı katta bulunan işçilerin yatakhanesine sıçradı.

Mahsur kalan 17 işçi kurtarıldı. Yoğun dumandan zehirlenen 4 işçi hastaneye kaldırıldı. Yangın söndürüldükten sonra yapılan incelemede, 4 işçinin yanmış bedenlerine ulaşıldı. 

Hayatını kaybeden iki Türkmen, bir İranlı ve  bir Özbek işçinin, kurtarılan mülteci işçiler gibi kaçak olarak çalıştırıldığı öğrenildi.

İkiz olarak inşa edilmiş dev binanın, tek bir tarafında yangın merdiveni bulunurken, işçilerin kaldığı tarafta yangın merdiveni yoktu.

Yangın sonrası fabrikaya gelen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Çatı katında bir imalathane var. Ama burası ruhsatsız. Belediyeye başvurmuşlar. Belediye yangın önlemlerinin yetersiz olması nedeniyle ruhsat verilmemiş ve işyeri mühürlenmiş” diye konuştu.

Şirket yetkilisi Abdül Gürgen gözaltında. AGTek Mağaza Donanımları adlı şirkete ait 1500 metrekarelik alanı kaplayan 4 katlı fabrika, yıllardır ruhsatsız olarak çalıştırılıyormuş.

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli'nin Çayırova ilçesindeki bir tekstil fabrikasında çıkan yangında, üç Suriyeli ve bir Afgan işçi hayatını kaybetmişti.

Çayırova ve Büyükçekmece'deki fabrika yangınları, mülteci işçilerin iş güvenliğinin olmadığı koşullarda çalıştırıp barındırıldığını, diğer işçilerin haklarından yoksun olarak kaçak çalıştırılmalarına göz yumulduğunu, acımasız patronlara hiçbir denetim uygulanmadığını gözler önüne seriyor.

Bültene kayıt ol