Kağıt iş kolu sendikalarından ortak açıklama

13.09.2018 - 08:37
Haberi paylaş

Kağıt ile ilgili iş kollarında örgütlü bulunan Türk-İş’e bağlı TGS, Basın-İş, Selüloz-İş ve Ağaç-İş artan kağıt maliyetlerine ilişkin açıklama yaptı.

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre, Türk-İş'e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın-İş, Ağaç-İş ve Selüloz-İş artan kağıt maliyetleri hakkında basın açıklaması yaptı.

Konfederasyon genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ithalata bağımlı olan gazete kağıdında ciddi sorunlar yaşandığını söyledi. Kağıt krizi nedeniyle birçok gazetenin zor durumda olduğunu, bazı gazetelerin ise kapanma noktasına geldiğini belirten Atalay, kitap basımı için de kağıt bulunamadığını ya da yüksek fiyatlarda bulunduğunu söyledi. Sektörde çalışanların maaşlarının ödenmesinde sıkıntı yaşandığını kaydeden Atalay, “Son verilere göre ağaç ve kağıt iş kolunda 240 bin, basın yayın gazetecilik iş kolunda da 91 bin 443 kişi çalışmakta. Kriz nedeniyle iş yerlerinin kapanması, binlerce kişinin işsiz kalmasına neden olacaktır” diye konuştu.

Vergi azaltılmalı

Hükümetin gazete ve yayınevi yöneticileriyle bir araya gelerek, gazete ve yayınevlerinin ayakta kalmasını sağlayacak önlemleri alması gerektiğini vurgulayan Atalay şunları söyledi: “Gazetelerin uğradığı zararların sübvanse edilmesi için gerekirse bir fon oluşturulmalı. Gazete kağıdı ithalatındaki vergi yükünün aşağıya çekilmesi masaya yatırılmalı. Gazete ve yayınevleri ithalatçı kağıt tekellerinin eline bırakılmamalı. Yaşanan krizin aşılması için bankalara da görev düşmekte. Kredi desteği verilmeli, gazete işletmelerinin vergi, ve sigorta primleri yapılandırılmalı.”

Basın İlan Kurumundan edindikleri bir bilgiyi de paylaşan Atalay, Basın İlan Kurumunun 22 Eylül’de genel kurul yapacağını ve bu konularla ilgili bir çalışma yapıldığını söyledi. Basın İlan Kurumunun maliyetleri yüzde 30-35 aşağı çekebileceğini belirten Atalay, “Tabii biz resmi ağız değiliz. Ancak önümüzdeki günlerde olumlu bir şey çıkarsa başta yerel gazeteler olmak üzere gazeteler nefes alır diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Gazetecilere örgütlenme çağrısı

Gazete kağıdının yanı sıra okulların açılma döneminde kitap kağıdında da sorunların yaşandığını söyleyen Atalay, krizi fırsata çevirmek için stok yapanlara karşı devletin önlem alması gerektiğini dile getirdi. Medyada iş kolunda yüzde 4 örgütlü olduklarını belirten Atalay, gazetecilere de örgütlenme çağrısı yaparak “Örgütlenme oranımızı yüzde 10 yaparsak bu sorunları çözebiliriz” dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, alınacak önlemleri Mecliste dile getirdiklerini söyledi. Gazete genel yayın yönetmelerinin İstanbul’da bir toplantı yaparak öneriler sunduklarını aktaran Durmuş, bu önerileri de değerlendirerek bir rapor hazırlayacaklarını, ardından oluşturulan talepleri cumhurbaşkanlığına da ileteceklerini söyledi.

Bültene kayıt ol