(Video) Kansu köyünde depremzedelerin temel ihtiyaçları karşılanamıyor

12.03.2023 - 03:35
Haberi paylaş

Hepimiz Göçmeniz platformundan DSİP’li yoldaşlarımızın deprem bölgesinden bildirdiğine göre, Antakya’nın Altınözü ilçesine bağlı Kansu köyünde depremzedelerin çadır, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçları karşılanamıyor.

Altınözü'ne bağlı Kansu Köyü'nde Suriyeli 58, Türkiyeli 117 aile kötü durumdaki az sayıda çadırda yaşamaya, uyuz salgını ile baş etmeye çalışıyorlar.

Köyde depremden etkilenen az sayıda bina var. Ama Antakya'da evleri yıkılanlar köye dönüp kiracıları çıkarmışlar. Özellikle Suriyelilerin büyük çoğunluğu evleri yıkıldığı için değil ev sahipleri tarafından çıkarıldıkları için evsizler.

AFAD bir çadır kent kuramadığı için köyün pek çok yerinde dağınık olarak ikişer üçer çadır kurulmuş. Tuvalet ve banyo imkânları yok. Yakındaki cami, spor tesisi gibi yerlerden bu ihtiyaçları karşılayabilenler şanslı. Diğerlerinin bu imkânları da yok.

Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan depremzedelerin bir kısmı uyuzla mücadele ediyorlar. Tütün serasında kalan Suriyeli 7 aile de uyuzdan muzdarip. Doktorların tütün bitkisinden ve böceklerden bulaştığını belirttikleri uyuz özellikle çocuklarda ağır etkiye sahip.

Kansu Köyü Suriyeli depremzedelerle dayanışıyor

Muhtar Mehmet Akyol ve köy halkı 58'i Suriyeli 200'e yakın aileye çadır arıyor. Yeterli ve temiz gıdaya ulaşmak da haftalar geçmesine karşın kolay değil ama çabalar devam ediyor.

Annesi babası ölen çocukların varlığı durumu daha da vahim kılıyor

Çocuklardan biri annesini kaybetmiş, enkazdan güçlükle çıkarılmış ve travmadan dolayı yüzünü günlerdir zor hareket ettiriyor. Çocuklar ağaçlara gerilmiş beşiklerde uyutuluyor.

Suriyeli depremzedeler ve Kansulular hem üzgün hem öfkeli

Karşılaştığımız bir depremzede şunu söyledi: "AFAD'a iki kere gittim. Yemek ve su değil bana çadır verin., bir muşamba verin" dedim. "Olduğunda biz sizi arayacağız" dediler. Hala yok. "Durum ortada."

Bültene kayıt ol