Ankara’da Sosyalist Tartışma: 'Sandıkta HDP, sokakta mücadele'

13.11.2022 - 08:24
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi tarafından Ankara’da düzenlenen Sosyalist Tartışma  2022 toplantılarında antikapitalist aktivistler nasıl bir mücadele gerektiğini ve örgütlenmeyi tartıştı.

İstanbul’un ardından Sosyalist Tartışma toplantı dizilerinin ikincisi Ankara’da gerçekleşti.

DSİP Ankara bürosunda ilk oturumda Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Ferda Keskin ile neoliberalizmin tanımı, evrimi ve ona karşı mücadele tartışıldı. Ferda Keskin neoliberalizmin işçi sınıfının ardından bugün özgürlüklere de saldırdığını aktarırken, ona karşı dünyanın her yerinde kitlesel emekçi hareketleriyle mücadele edilebileceğini, sosyalistlerin ve bu hareketlerin içinde yer alarak onları birleştiren unsur olmaya çalıştığını aktardı. Toplantıda Türkiye’de son dönemde gelişen işçi direnişleri ve dünyada reformist solun son yıllarda içine düştüğü kriz de ele alındı ve antikapitalist alternatifleri her yerde inşa etmenin önemi vurgulandı.

İkinci oturumda ise LGBTİ+ mücadelesi tartışıldı. Gökkuşağı Aileleri Derneği’nden Atilla Dirim, dünyada ve Türkiye’de solun LGBTİ+ hareketiyle ilişkisinin evrimini, sorunlu yönleri ve olumlu gelişmeleri anlattı. Solun böylesi sosyal hareketlerden öğrenmesinin öneminden bahseden Dirim, LGBTİ+ mücadelesinin potansiyellerinden de bahsetti. 17 Mayıs Derneği’nden Anjelik Kelavgil ise dünyada aşırı sağın yükselişinin ve otoriterleşmenin getirdiği tehlikelere rağmen LGBTİ+ mücadelesinin görünürlüğünü ve gücünü koruduğundan bahsetti, umutlu olduğunu anlattı. Bu oturumda Türkiye’de AKP’nin başörtüsü özgürlüğüyle LGBTİ+ düşmanlığını birleştiren referandum planlarına netçe karşı çıkılması gerektiği vurgusu yapıldı.

Ankara Sosyalist Tartışma’nın son oturumunda ise seçim gündemi ele alındı. DSİP MK üyesi Yıldız Önen, dünyada son dönemde gerçekleşen seçimlerin deneyimlerini anlatarak bunlardan ders almamız gerektiğini hatırlattı. Önemli olanın sokaklarda ve işyerlerinde inşa edilen mücadeleler olduğunu, sol için başarılı bir seçim stratejisinin ancak böylesi hareketlerin desteğiyle kurgulanabileceğini aktaran Önen, DSİP olarak bu perspektifle HDP’ye destek vereceklerini açıkladı. HDP MYK üyesi Emirali Türkmen ise öncelikle AKP-MHP ittifakını devirmek için en geniş muhalefet kesimleriyle ittifak, daha sonra ise yeni gelecek iktidara karşı mücadeleyi örgütleyecek bir üçüncü kutup inşa etmek gibi iki stratejileri olduğunu vurguladı. Türkmen herkesi sandıklarda görev almaya çağırdı.

Tüm toplantılarda farklı sosyal mücadelelerin içerisinde antikapitalist vurguları yapmanın önemine değinilen Sosyalist Tartışma, kitlesel bir devrimci sosyalist alternatifi inşa etme çağrısı ve kararlılığıyla sona erdi. 

Bültene kayıt ol