Uluslararası bir insan hakları izleme kuruluşu olan Freedom House 2022 raporunu açıkladı. Rapor, esas olarak devletlerin internet kullanımına müdahalesini ölçüyor. Bu yıl 70 ülke rapor kapsamında değerlendirildi. İnternetin 17 ülkede özgür, 32 ülkede kısmen özgür ve 21 ülkede özgür olmadığı görülüyor.
İnternetin ne özgür olduğu ülkelerin başında 95 puanla İzlanda, 93 puanla Estonya ve 88 puanla Kosta Rika yer alıyor.
Listenin sonunda ise İran, Myanmar ve Çin var.
Türkiye ise bu yıl sondan 17’nci oldu. Geçen yıl 100 üzerinden 34 puan alan Türkiye bu sene 32 puan aldı. Türkiye bölümünün genel bakışında muhalif partilerin üyeleri dahil binlerce insanın sosyal medya faaliyetleri nedeniyle suçlamalarla karşı karşıya kaldığı ve otosansür, iktidar yanlısı kuruluşların çoğalması ve bağımsız medya sitelerinin engellenmesi nedeniyle Türkiye’de özgür bir internet faaliyetinin alanının daraldığı yazıldı. Aynı bölümde AKP’nin 2016’dakli darbe girişiminden beri muhalefet üzerinden dramatik ve geniş kapsamlı bir baskı uygulandığı söyleniyor.
Raporda 1 Haziran 2021-31 Mayıs 2022 arasında internet kullanımı hakkında bir dizi veri yer alıyor:
İki uluslararası medya kuruluşunun ulusal lisanslar için başvuruda bulanmamaları nedeniyle web sitelerinin engellenmesi, 2020’de Sosyal Medya Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle haber siteleri ve sosyal medya platformları içerik kaldırmaya zorlandı, iktidar yanlısı medya gelişirken bağımsız haber siteleri engellendi ve bu internet kullanıcılarının erişebildiği çevrimiçi içerik çeşitliliğini düşürdü. Ayrıca CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımlardan dolayı 4 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Raporda “Sözde dezenformasyon tasarısının kabul edilmesinin, iktidar ittifakına Haziran 2023 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde muhalefet partilerini ve eleştirel medya haberlerini susturmada yardımcı olması bekleniyor. Raporun kapsadığı döneminin sonu itibariyle, tüm potansiyel muhalefet adayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan daha yüksek oy alıyor” deniyor.