(Dosya) 2021: LGBTİ+ özgürlük mücadelesi

21.12.2021 - 15:47
Haberi paylaş

Sosyalist İşçi yazarları Dila Ak, Ozan Tekin, Çağla Oflas, Tuna Emren, Özdeş Özbay, Atilla Dirim ve Yıldız Önen mücadeleler yılı olarak hatırlanacak 2021’i değerlendirdi.

LGBTİ+ özgürlük hareketi, 2021 yılına pandeminin ve devletin ağır baskısı altına girdi. 2020’nin başlarında Diyanet İşleri Başkanı tarafından salgının sorumlusu ilan edilen LGBTİ+’lar, kapanma dönemlerinde maddi zorluklar yaşamalarının yanı sıra, aile baskısına ve şiddetine de maruz kaldılar. 2020’nin son haftalarında, üzerinde LGBTİ+ özgürlük hareketinin en önemli sembolü olan gökkuşağı bulunan ticari ürünler, Ticaret Bakanlığı tarafından +18 ibaresiyle atılacak ürünler sınıfına alındı.

LGBTİ+ özgürlük mücadelesi, bütün dünyada 2021 yılında da büyük direnişler gösterdi ve kazanımlar elde etti. Polonya ve Macaristan gibi ülkelerde hükümetlerin LGBTİ+ karşıtlığı üst boyutlara ulaştı, LGBTİ+’ların kazanılmış hakları gasp edilmeye çalışıldı. Ancak bütün bu saldırılar büyük direnişlerle karşılaştı ve Avrupa Birliği’nin yaptırım tehditleriyle bu ülkeler geri adım atmak zorunda bırakıldı.

Kadın hareketiyle birlikte LGBTİ+ hareketi, Türkiye’de direnişin ve özgürlük mücadelesinin lokomotifi haline geldi. 

Şubat 2021  

BOĞAZİÇİ DİRENİYOR 

Okulda açılan bir sergide yer alan bir görsel bahane edilerek, üniversitenin LGBTİ+ Kulübü kapatıldı, LGBTİ+ öğrenciler gözaltına alındı. İki öğrencinin tutuklanması üzerine yüzlerce öğrenci üniversitede toplanınca, kayyım-rektör okula çevik kuvveti çağırdı, 159 öğrenciyi gözaltına aldırdı. 

Bazı nefret odakları tarafından düzenlenmeye çalışılan karşı gösteriler ilgi görmedi. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile sınırlı kalmayıp pek çok üniversiteden öğrencinin destek verdiği kitlesel protestoların neticesinde Melih Bulu görevden alınmak zorunda kaldı.

Temmuz 2021

ARJANTİN’DE KİMLİKLERE “X” KATEGORİSİ 

Non-binary’lerin resmi olarak tanınması yolunda önemli bir adım olan bu hamle ile Arjantin, Güney Amerika’da bir ilke imza attı. 

Ağustos 2021

EBRAR KARAKURT’A YÖNELTİLEN NEFRET SALDIRILARI BAŞARIYA ULAŞMADI

Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımı oyuncularından Ebrar Karakurt’un bir kadın arkadaşıyla birlikte görüldüğü fotoğraflar, homofobik nefret saldırılarına maruz kaldı. Hemen ardından Karakurt’a hem takım arkadaşlarından hem de pek çok kişi ve kurumdan destek mesajları yağmaya başladı. Öyle ki Voleybol Milli Takımı sözcüsü bile “Herkesin özel hayatı kendisine aittir, gerisi lafügüzafdır” açıklamasını yapmak zorunda kaldı.

Eylül 2021

LGBTİ+ ADAYLARIN ALMANYA SEÇİMLERİNDEKİ ZAFERİ

ABD ve Almanya’da yapılan seçimler, LGBTİ+ hareketi bakımından çok başarılı geçti. 2020’de Trump’ın kaybettiği seçimlerde daha önce görülmedik sayıda açık LGBTİ+ aday seçimleri kazandı; 2021 yılında ise devlet kurumlarına yeni atanan personelin %14’ünün LGBTİ+ olduğu ilan edildi. 

Almanya’da ilk defa açık kimlikli iki kadın Federal Meclis’e girmeyi başardı. İsviçre’de yapılan referandumda eşcinsel evlilik kabul edildi, Fransa’da trans öğrencilere karşı ayrımcılığa yönelik bir genelge yayınlandı.

Ekim 2021

UGANDALI TRANS AKTİVİST CLEOPATRA KAMBUGU’NUN BÜYÜK BAŞARISI

Güney Afrika devlet başkanı Zuma “Eşcinsel evliliği hepimizin saygı duyduğu anayasamızda gayet net biçimde kabul edilmiş bir hak” vurgusunda bulunurken, Uganda’da ilk defa bir trans kadın, Cleopatra Kambugu devlet tarafından tanındı. 

(Sosyalist İşçi)

(Dosya) 2021: Özgürlük mücadelelerinin yılı

Bültene kayıt ol