Enflasyon artıyor, hükümet seyrediyor

04.10.2021 - 17:26
Haberi paylaş

Türkiye’de hiperenflasyon yaşanıyor. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre enflasyon aylık bazda yüzde 2,9 artarken, 12 aylık artış oranı yüzde 44,7 olarak gerçekleşti. Son bir yılda işçilerin, köylülerin, yoksulların, sabit gelirlilerin parasının yüzde 44,7’sini devlet ve kapitalistler ceplerinden çalmış oldu. Kamu çalışanlarına, memurlara, işçilere yapılan zamlar yüzde 12’lerde kaldı. 10 milyondan fazla işçi asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. 

TÜİK’e göre de enflasyon yükseliyor

TÜİK verilerine göre de enflasyon yükselmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine gören tüketici aylık enflasyonu yüzde 1,25 arttı, yıllık enflasyon yüzde 19,6 oldu.

TCMB’nin para politikasını yönlendirmede dikkate aldığı çekirdek enflasyon ise düşüş beklentilerinin aksine yıllık bazda yüzde 16,8’den yüzde 17’ye yükseldi. Merkez Bankası faiz indirimi kararında çekirdek enflasyonundaki inişi gerekçe göstermişti.

TÜİK verilerine göre üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 44, aylık yüzde 1,55 arttı. Tüketici fiyatları ise aylık yüzde 1,45; yıllık yüzde 19,6 arttı. Aradaki makasın açılması, maliyetlerin fiyatlardan daha hızlı arttığını, maliyet artışlarının eninde sonunda fiyatlara yansıyacağını gösteriyor.

Türkiye, enflasyonda dünyada sekizinci

Türkiye gelen enflasyon verileriyle dünyada en yüksek enflasyonun yaşandığı ülkeler sıralamasında kalmaya devam etti. Dünyada en yüksek enflasyonu yaşayan ülkeler arasında derin ekonomik ve siyasi kriz içinde olan ülkeler var, savaş halinde olanlar var. 

Türkiye ENAG’ın açıkladığı yüzde 44,7’lik enflasyonu ile Venezuela, Sudan, Lübnan, Surinam, Suriye, Zimbabwe ve Arjantin’in ardından dünyada sekizinci yüksek enflasyona sahip ülke durumunda.

Hükümet sadece seyrediyor

Enflasyondaki artışa rağmen hükümet yüksek faiz, yüksek kur politikasına devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bulduğu yegane çözüm Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğüne market açılması için talimat vermek oldu. Bu yöntemi daha önce 2019 yerel seçimlerinde deneyen hükümet, fiyat artışlarını engellemede başarılı olamamıştı. Fiyatlar 2019 yılından bugüne artmaya devam etti.

Bültene kayıt ol