Bolsonaro darbe peşinde

22.09.2021 - 01:28
Haberi paylaş

Brezilya’da geçtiğimiz hafta maço bir diktatör olan Bolsonaro taraftarları sokaklara çıktı. Yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı eylemlerde aşırı sağ sloganlar ve darbe çağrıları yapıldı.

Göstericiler Ocak ayında ABD’de Trump taraftarlarının örgütlediği Kongre binası baskını eylemini örnek aldıklarını söylüyorlar.

Bolsonaro tüm siyasal yetkinin tek elde toparlanmasını ve muhalefetin yasaklanmasını istiyor. Çünkü Covid-19’a karşı apaçık bir suç haline gelen bir tutum aldı. Salgının önemsiz olduğunu iddia etti. Sonuçta iktidarın vurdumduymazlığı nedeniyle Brezilya’da yaklaşık 600 bin kişi salgında hayatını kaybetti.

Bolsonaro’nun taraftarlarını sokaklara çağırması ve darbe günlerine duyduğu özlemi gizlememesinin bir nedeni de seçim anketlerinin İşçi Partisi’nin kurucusu ve lideri olan eski Başkan Lula da Silva’ya karşı kaybedeceğini göstermesi.

Bütün otoriter liderler gibi Bolsonaro’nun kurduğu çürük rejim yolsuzluk batağına saplanmış durumda. Bolsonaro ailesi ve yakın çevresi hakkındaki yolsuzluklar Yüksek Mahkeme tarafından araştırılıyor. Bolsonaro taraftarlarının eylemde “Ordunun, başkanımızın yönetmesine izin vermeyenleri-Yüksek Mahkemede, Senato’da, hepsini ortadan kaldırmalı” demesinin nedeni bu. Bolsonaro taraftarları Yüksek Mahkeme’nin anayasayı korumadığını bu yüzden ordunun koruması gerektiğini söylüyorlar.

Bu açık darbe çağrısı Brezilya sokaklarında ve toplumsal güçler arasında büyük bir destek bulmasa da Bolsonaro’nun seçimlere kadar her gün gerilimi artırmaya çalışacağı çok açık.

Sosyalist İşçi

Bültene kayıt ol