Çocuğunu istismar eden baba tutuklandı

10.06.2021 - 18:46
Haberi paylaş

Bir boşanma davası sonrası, çocuğun velayetini alan baba, “istismar” suçlamasıyla tutuklandı, çocuğun velayeti anneye verildi, mahkeme daha önce çocuğun velayetini babaya vermişti. 

Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı raporda da babanın çocuğu istismar ettiği yönündeki bulguya yer verildi.

Biant’ten Evrim Kepenek'in haberine göre; Selçuk Cumhuriyet Savcılığı, 6 yaşındaki Y.’ye istismarda bulunan baba Refik Y. hakkında bu raporun ardından yakalama kararı verdi. Baba Refik Y. sabah saatlerinde gözaltına alındı. 

Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği,  Y.'nin tutuklandığını açıkladı. 

Raporlar sunulmuştu

İzmir’deki Selçuk Asliye Hukuk Mahkemesi, 24 Mart’taki duruşmada 6 yaşındaki Y.’nin geçici velayetini kendisini istismar eden babaya vermişti. O zaman da mahkemeye özel psikoloji merkezlerinden alınan raporlardaki “istismar var” ifadeleri sunulmuştu, ancak mahkeme dikkate almamıştı.

Avukat Eren Keskin, “Eğer bu basına yansımasaydı, bu dava devam edecekti. Bir hâkim, çocuğu istismar eden babaya verdi. Ya anne çocukları götürmeseydi ve bu çocuğu baba alsaydı? Hâkim meydana gelebilecek yeni istismarlardan sorumlu olacaktı. Kendisini vicdanen bundan nasıl kurtaracaktı?” dedi.

'Cezalandırılsın!'

Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği'nden yapılan açıklamada da şöyle denildi:

"Derneğimize başvuran anne bu yılın başından bu yana çocuklarının yeniden istismar edilmesini önlemek için saklanmak zorundaydı. Çünkü yargı sistemi istismarı engellemek ve anne ile çocuğu korumak için hiçbir şey yapmadı.

Yaşananları ispatlayarak istismarcı baba hakkında yakalama kararı çıkartılmasını ve küçüğün velayetini annenin almasını Av. Barış Özbay ile Av. Özgür Baykal’ın emekleri sayesinde sağladık. Eski AKP Gençlik Kolları Başkanı olan ve bölgedeki nüfuzunu kullanan istismarcı baba cezasını çekecek.

Tutuklu yargılanacak olan istismarcının Türk Ceza Kanununun 103. maddesi uyarınca çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçundan hapsi istenmelidir."

Ne olmuştu?

İzmir’in Selçuk ilçesinde yaşayan Refik Y. ve Nazlı U. boşanma kararı aldı. Selçuk’ta Aile Mahkemesi olmadığı için konu Asliye Ceza’ya devredildi.

Refik ve Nazlı’nın boşanma süreçleri devam ederken, 6 yaşındaki Y.B. ve M.M.’nin velayeti için de dava açıldı.

Nazlı U.’nun avukatları 24 Mart 2021’de görülen duruşmada, mahkemeye babasının Y.B.’yi istismar ettiğini kanıtlayan uzman raporlarını ve psikolog görüşlerini de sundu.

Ancak mahkeme, tek bir psikoloğun hazırladığı sosyal inceleme raporunu (SİR) dikkate alarak, çocuğun geçici velayetini babaya verdi. Anne ile çocukların görüşmesi için her hafta cumartesi günlerinde belirli saatleri görüşme saati olarak tespit etti. Davanın bir sonraki duruşması 9 Haziran’da görülecek.

Avukatlar karara itiraz etti

Bu kararın ardından anne Nazlı U.’nun avukatları karara itiraz etti. İtiraz dilekçesinde çocuğun istismara uğradığı yönündeki bulgular tek tek açıklanırken, şu ifadelere yer verildi: “Çocuğun babaya verilmesinin genel sebebi 21 Şubat 2021 tarihli sosyal inceleme raporudur. İşbu sosyal inceleme raporuna 5 Mart 2021 tarihinde itiraz etmemize rağmen itirazlarımızı karşılar nitelikte çocuk psikiyatri alanında uzman hekimin de bulunduğu heyet tarafından yeni bir sosyal inceleme raporu alınmadan, tıbben müşterek çocuk Y.B.’de bulunan fiziksel bulguların, alanında uzman psikiyatri doktoru tarafından değerlendirilmeden, tek bir pedagogun raporunun esas alınarak müşterek çocukların geçici velayetinin davacı babaya verilmesi usul ve yasaya aykırı olmuştur."

Yeni SİR raporu alınsın

Avukatlar Özgür Baykal ve Fırat Güneş, itiraz dilekçelerinde öncelikle çocuğun üstün yararı gözetilerek geçici velayetin babaya verilmesi kararından vazgeçilmesini, sosyal inceleme raporuna itirazın kabul edilmesini talep etti.

Avukatlar Baykal ve Güneş ayrıca, mahkeme dilekçesinde, belirtilen eksik hususları gidermek suretiyle çocuk psikiyatri alanında uzman hekimin de bulunduğu heyet tarafından yeni bir sosyal inceleme raporu alınmasına karar verilmesini, uzman psikologların mahkemede dinlenilmesini talep etti. Ancak, mahkeme tüm bu talepleri reddetti.

Adalet Bakanlığı ATK raporunun göre de 9 Haziran Çarşamba günü babanın çocuğu istismar ettiği kesinleşti.

Bültene kayıt ol