LGBTİ+'ler sokaktaydı: “Susma haykır, LGBTİ+'ler vardır”

30.06.2019 - 17:42
Haberi paylaş

İstanbul Onur Yürüyüşü yasaklanmasına rağmen yüzlerce LGBTİ+ Mis Sokak'ta toplandı.

"Susma haykır, eşcinseller vardır", "Taksim bizim, İstanbul bizim", "Direne direne kazanacağız" sloganları atan topluluğun Mis Sokak'tan çıkışına izin verilmedi.
Burada basın açıklaması yapan LGBTİ+'lar şunları söyledi: 

"LGBTİ+’ların taleplerine kulaklarını tıkayarak, bizleri “yolunu kaybetmiş, tereddütlü” bir grup gibi göstermeye çalışanlara inatla tekrar söylüyoruz: Bizler, mücadelemizde kararlıyız ve ne istediğimizi çok iyi biliyoruz! Anayasa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tanınmalıdır! LGBTİ+ cinayetleri cezasız kalmamalı, failler iyi hal indirimi almamalıdır. Eğitim, sağlık, barınma gibi en temel haklara erişimi engellenen LGBTİ+’ların hakları yasal güvence altına alınmalıdır. Taleplerimiz ne toplumun huzurunu bozan ne de güvenliği tehdit eden talepler değillerdir. Taleplerimiz eşit yurttaşlık hakkımıza erişmek için bir sosyal hukuk devletinde olması gerekenlerdir. Bugün yürüyüşümüzü yasaklayanlar bilmelidirler ki toplumun huzuru LGBTİ+’lar dahil ezilen tüm gruplar haklarını aldığında ve yaşamları güvence altına alındığında sağlanacaktır. Eşitliğin olmadığı bir toplumda huzur da mümkün değildir!"

Basın açıklaması sonrası kapatılan İstiklal Caddesi'ne çıkması izin verilmeyen topluluk, arka sokaklardan dağıldı. Bu esnada polisi saldırısı da başladı. Mis Sokak çevresinde LGBTİ+'lara biber gazı sıkılırken, mekan girişlerindeki göstericilere polis saldırdı.

Polisin müdahalesiyle son bulan eyleme katılan yaklaşık 1500 kişi, Stonewall geleneğini yaşattı.

İstanbul Onur Haftası basın açıklaması: “Buradayız, alışın, gitmiyoruz!”

Ekonomik kriz, otoriterleşme ve homofobi

Kaos GL’den Seçin Tuncel: “Baskının sebebi karşılarında örgütlü bir hareket olması”

(Video) “Olağan” zamanlardan OHAL’e LGBTİ+ hareketi​

Bültene kayıt ol