Kaos GL’den Seçin Tuncel: “Baskının sebebi karşılarında örgütlü bir hareket olması”

29.06.2019 - 09:55
Haberi paylaş

OHAL döneminde LGBTİ+'lara dönük uygulanan yasaklar valilik eliyle sürdürülüyor.​

Seçim döneminde bile İçişleri Bakanı LGBTİ+'lar üzerinden İmamoğlu'nu hedef alan açıklamalar yaptı, onur yürüyüşleri yasaklandı, yasağın kalktığı İzmir'de polis saldırısı yaşandı. Konuyla ilgili Kaos GL’den Seçkin Tuncel’le konuştuk.

Bu sistematik baskının sebebi nedir?

Evet, son yıllarda özellikle OHAL süreciyle birlikte ayyuka çıkan ve LGBTİ+’ların üzerinde olan çok büyük bir baskı var.  Ama bunu sadece bunu sadece dönemsel olarak açıklamak da yanlış çünkü homofobi, transfobi veya heteroseksizm dediğimiz şey aslında hepimizin toplumsal olarak çok içselleştirdiğimiz bir şey yani birçok parti döneminde, birçok dönemde LGBTİ+’ların hep baskıya uğradığını görüyoruz. Son yıllarda bu şiddetin bu kadar görünüyor olmasının nedeni LGBTİ+’ların artık daha fazla sokakta görünüyor olması, ses çıkarıyor olması. Daha örgütlü bir hareket var, daha önceden insanlar daha yalnızken hâliyle bu yaşanılan olaylar bir tepkiye dönüşmüyordu.  Ancak bu tarihsel gelişim, özellikle 80 sonrası dönemden sonra LGBTİ+ örgütlerinin “Varız biz” dediği noktadan itibaren belli bir süreç var. İlk önce tanınma süreci, insanların birbirlerine “ben buradayım, benim gibi insanlar var” deme ve birbirlerini bulma süreci aslında. Daha sonraki süreç ise birçok toplumsal harekette olduğu üzere hak taleplerinin başladığı ve bu hak talepleriyle birlikte sesimizin de çıktığı bir süreç.

Dolayısıyla “sistematik baskı” diye sorduğunuz sorunun cevabı şöyle bir şey: Evet sistematik baskı var çünkü örgütlenen bir hareket var karşısında. Bu her zaman böyle olmuştur, bir hak talebi kolay elde edilmiyor dolayısıyla şu anki baskı da böyle tam olarak konumlandırılmış, bir hükümetten diğerine, bir devletten diğerine aktarılan bir şey değil.

LGBTİ+ hareketi açısından seçim sonuçları ne ifade ediyor?

Bu İstanbul’daki seçimler insanları ümitlendirdi. Sadece CHP’liler, LGBTİ+’lar açısından değil, muhalif olan pek çok kesimin bu seçimde dayanışarak bu seçimi kazandığını görüyoruz. Yol vermek feministlerin de bizim de çok kullandığımız bir şey. Yol vermenin kazandıran bir şey olduğunu gördük. Bundan sonraki süreci kişisel olarak çok net öngöremiyorum ama bu bir rahatlama, insanlar başka bir dönüşüm olabileceğini, oylarının en azından çalınmadığını, bir şeylerin değiştirilebileceğini gördüler.  

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol