Devrimci Marksist sosyolog Colin Barker hayatını kaybetti

05.02.2019 - 11:38
Haberi paylaş

1960’lı yıllarda sosyalist harekete katılan ve DSİP’in de parçası olduğu Uluslarası Sosyalist Akım’a büyük katkılar sağlayan Marksist sosyolog Colin Barker öldü.

Marksist bir sosyolog, tarihçi ve yazar olan Colin Barker 80 yaşında hayatını kaybetti. DSİP’in üyesi olduğu Uluslararası Sosyalist Akım’ın geleneğine pek çok katkıda bulunmuş olan Barker, 1960’lı yılların başında Oxford’da öğrenciyken daha sonradan Socialist Workers Party (SWP- Sosyalist İşçi Partisi) olacak International Socialists (Uluslararası Sosyalistler) grubuna katılmış ve örgütün Manchester ayağının inşasında önemli bir rol oynamıştı.

1967’den 2002’ye kadar Manchester Metropolitan Üniversitesi’nde sosyoloji dersleri veren Barker, Marksizm, toplumsal hareketler ve devlet üzerine yazdığı yazılar ve kitaplarla tanınıyordu. Uluslararası Sosyalist Akım’ın kurucusu Tony Cliff’le de ortak yazdığı bir kitabı bulunan Barker’ın ünlü eserleri arasında  Türkçeye de çevrilen Devrim Provaları ve Polonya’daki Dayanışma Sendikası üzerine yazdığı kitapları bulunuyordu.

Barker, 1960’lardan beri üyesi olduğu SWP’den 2014’te istifa etmiş, 21. Yüzyılda Devrimci Sosyalizm (RS21) grubuna katılmıştı.

Colin Barker: Enternasyonalizm

Bültene kayıt ol