Yeni yılda Suriyelilerle el ele verelim!

02.01.2019 - 15:49
Haberi paylaş

"Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır" kampanyası, yılbaşını Taksim'de kutlayan Suriyelilere yönelik sosyal medyada örgütlenen nefrete karşı yazılı bir açıklama yayımladı:

Yılbaşı akşamında bir grup Suriyelinin Taksim Meydanı’nda eğlenirken çekilen videosu, özellikle sosyal medyada mültecilere karşı yoğun bir nefret dalgasının başlangıcına vesile oldu.

Görüntülerde Suriyeli gençler halay çekiyor, şarkı söylüyor, Esad’a karşı 2011 yılında başlayan ayaklanmanın simgesi hâline gelen “Özgür Suriye” bayrağını açıyorlar.

Ortada herhangi bir suç olmadığı gibi, genel yılbaşı kutlamalarının dışında etrafa rahatsızlık veren herhangi bir taşkınlık da görülmüyor.

Buna rağmen “ne hâle geldik” diyerek rahatsızlığını ifade eden bir ırkçının çektiği bir video, Twitter’da “Ülkemde Suriyelileri istemiyorum” sloganının popülerleşmesine yol açtı.

“Hepimiz göçmeniz, ırkçılığa hayır” kampanyasından kitlesel buluşma

Hukuki olarak, hiçbir Türkiye yurttaşının, başka birilerinin sınırdışı edilmesini talep etmek gibi bir hakkı bulunmuyor.

İnsani ve adaletli olan ise milyonların etkilendiği bir savaş ortamından kaçarak Türkiye’ye sığınanları kovma çağrıları yapmak değil, onlarla eşitlik temelinde bir kardeşliği inşa etmek için dayanışmaktır.

Türkiye toplumunda Suriye’deki çok boyutlu savaşın hangi tarafı desteklenirse desteklensin, mültecilere Suriye’ye dönüp o taraf için savaşma, “vatanını koruma” çağrısı yapılıyor.

Hiç kimse savaşmaya zorlanamaz. Hiçbir Suriyeli, oradaki savaştan veya Türkiye’nin oradaki varlığından sorumlu tutulamaz.

Göçmenlerle dayanışan aktivistler bir araya geldi

Bize düşen, Suriye’deki diktatörlüğün yerini demokrasiye bırakması için ve ülkedeki tüm dış güçlerin müdahalesinin bitirilmesi için barışçıl siyasi çözümleri savunmaktır.

Böylesi bir politikanın Türkiye’deki uygulaması ise Suriyeli sığınmacıların “mülteci” statüsü dahil tüm haklarını talep etmek ve ırkçı saldırılara karşı onlarla dayanışmayı büyütmektir.

Yeni yılda demokrasiden ve özgürlükten yana olan herkesi, başta Suriyeliler olmak üzere tüm mültecilerle ortak bir yaşamı kurmak üzere el ele vermeye çağırıyoruz.

Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır kampanyası
02.01.2019

Türkiye’de yaşayan Suriyelilerle ilgili yanlış bilinenler​

Bültene kayıt ol