Türkiye’de yaşayan Suriyelilerle ilgili yanlış bilinenler

20.12.2018 - 11:51
Haberi paylaş

"Hepimiz göçmeniz, ırkçılığa hayır" kampanyası, mültecilerle ilgili yayımladığı broşürde, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerle ilgili yanlış bilinenlere dikkat çekiyor.

Türkiye’de yaşayan Suriyelilerle ilgili yanlış bilinenler: Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de göçmenlere yönelik nefret ve önyargının aşağıdan gelmediğinin en bariz göstergelerinden biri hem ana akım medyada hem sosyal medyada dolaşıma sokulan asılsız haberler.

Bunlardan bazıları şunlar: 

- “Suriyelilere alışverişlerde yüzde 50 indirim sağlayan Ak Kart verildi.” 

Gerçekte: Suriyelilere, AFAD ve Kızılay tarafından yardım kartları veriliyor. Bu kartlara aylık yüklenen paralarla Suriyeliler ihtiyaçlarını karşılıyor. Kızılay Kart ile ailedeki fert başına 120 TL yardım yapılıyor. Kartlar şu an sadece gıda alışverişleri için kullanılabiliyor. AFAD Kart ise sadece kamplarda yaşayan Suriyelilere veriliyor. 

- “Suriyelilerle ilgili paylaşım yapanlara üç yıla kadar hapis cezası verilecek.”

Gerçekte: Suriyeliler hakkında video, resim ve haber paylaşan kullanıcıların 3 yıla kadar hapisle yargılanacağı iddiaları doğru değil. İçişleri Bakanlığı’nın konu hakkında bir düzenlemesi ya da bir yasağı bulunmuyor. 

Göçmenlerle dayanışan aktivistler bir araya geldi

- “Konya Büyükşehir Belediyesi Suriyelilere maaş bağladı.” 

Gerçekte: Konya Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Kart Bürosu aracılığıyla maaş değil, ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ailelerin, gıda temizlik ve kırtasiye yardımlarını almalarına imkan sağlayan sosyal kart dağıtıyor. Kişisel sosyal kartlarla belediye, ihtiyaç sahiplerine aylık 75 TL ila 150 TL’lik alışveriş imkanı sağlıyor.

- “ÖSYM tarafından 131 bin 746 Suriyeli genç üniversiteye yerleştirildi.” 

Gerçekte: Yurtdışından gelen öğrencilerin kura ile herhangi bir üniversiteye alınması mümkün değil. YÖK’ün hazırladığı “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” Suriyeli öğrenciler için de geçerli. Suriyeliler de diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belirlenen şartlar kapsamında yatay geçiş yaparak ya da yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan sınavlara girerek Türkiye’de eğitim alabiliyor. Bugün itibarıyla 21 bin Suriye ve Iraklı genç, Türkiye üniversitelerinde öğrenim görüyor.

- “Suriyeliler tüp bebek tedavisinden ücretsiz yararlanıyor.” 

Gerçekte: SGK Suriyeli sığınmacıların hiçbir sağlık giderini karşılamıyor, Suriyelilerin sağlık giderleri Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından karşılanıyor. AFAD yalnızca Sağlık Uygulama Tebliği kapsamındaki sağlık giderlerini karşılıyor. Tebliğ dışında kalan tüp bebek giderleri, Hepatit C tedavisi, protez takılması gibi sağlık giderleri karşılanmıyor.

“Hepimiz göçmeniz, ırkçılığa hayır” kampanyasından kitlesel buluşma

- “Türkiye’de yaşayan Suriyeliler devletten maaş alıyor, bu yüzden PTT şubeleri önünde kuyruğa giriyorlar.” 

Gerçekte: Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde PTT önünde oluşan kuyrukların sebebi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BM MYK) tarafından ihtiyacı olan mültecilere sağlanan kış yardımı. BM tarafından bu yardım için 50 bin 948 PTT kartı dağıtıldığı ve 254 bin 740 kişiye ulaşıldığı açıklandı. BM MYK, resmi internet sitesinde, PTT kartlara tek seferlik 600 ila 900 TL arasında değişen miktarlarda kış yardımı yatırıldığını belirtti. 

- “Gaziantep’te Suriyeliler vatandaşlık için kuyruğa girdi.” 

Gerçekte: Sosyal medyada dolaşıma giren bir fotoğrafta, Suri- 6 yelilerin Gaziantep’te vatandaşlık başvurusu için Şehitkamil İlçe Nüfus Müdürlüğü önünde sıraya girdiği iddia edildi. Söz konusu resim, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Kızılay gibi yardım kuruluşlarının 100’er liralık yardımından yararlanmak isteyen Suriyelilerin, adres bildiriminde bulunmak üzere Nüfus Müdürlüğü’ne akın etmesine ait. Bugün itibarıyla 3,5 milyon Suriyelinin yalnızca 56 bini vatandaşlık almış durumda. 

- “Suriyeliler işlere daha kolay yerleştiriliyor.” 

Gerçekte: Suriyeliler çok ucuza ve kaçak çalıştırılıyorlar dolayısıyla sigortalanmıyorlar da. Bugün çalışma izni olan Suriyeli sayısı sadece 19 bin. 

Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır broşürünü okumak için tıklayın.

Bültene kayıt ol