Cumartesi Anneleri, Erdoğan’dan randevu talep etti

31.08.2018 - 14:08
Haberi paylaş

 İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) basın açıklaması yapan Cumartesi Anneleri, 701. haftada yine Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını söylediler ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan randevu talep ettiler.  

AKP’nin Cumartesi Anneleri’nin 700 haftadır Galatasaray Meydanı’nda sürdürdükleri oturma eylemini yasaklaması üzerine bir araya gelen kayıp yakınları İHD’de bir açıklama yaptılar. HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Garo Paylan ve CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun katıldığı açıklamada aileler adına konuşan Maside Ocak, 701. haftada yine Galatasaray Meydanı’nda bir araya geleceklerini söyledi.

“Adalete ulaşamamamız neticesinde Galatasaray’ı kendimize mekân ettik”

Ocak, Cumartesi Anneleri adına yaptığı açıklamada “Kayıplarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bizler devletin güvenlik güçleri tarafından kaybedilenlerin arkadaşları, eşleri, dostları, anneleri, kardeşleri ve insan hakları savunucuları olarak 1995’te Galatasaray’a çıktık. Çünkü bizim yakınlarımız gibi herkesin gözü önünde gözaltına alınanlar vardı. Savcılar, ‘Türk polisi işkence yapmaz’ diyerek dosyalarımızı başlatmadan kapatıp biz aileler için hak arama yollarını kapatıyorlardı. Adalete ulaşamamamızın neticesinde Galatasaray’ı kendimize mekân ettik” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan randevu talep ettiklerini söyleyen Ocak sözlerini şöyle sürdürdü:  "700 haftada 16 hükümet değişti. Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle yaptığımız görüşmenin ardından 7 yıl 8 ay geçti. Burada ilk defa devleti yönetenler tarafından bir açıklama yapılmış oldu. 2011 tarihli raporda Cemil Kırbayır’ın gözaltında işkenceyle öldüğü yer aldı.

Buna rağmen aradan 7 yıl geçmesine rağmen hâlâ dava açılmamıştır. O günden bugüne gözaltında kaybedilen yakınlarımızı sağ olarak bulma ümitlerimiz tükendi. 700’üncü kez buluşmamızın engellenmesi ve ailelerimizin gözaltına alınması adalete olan inancımızı bir kez daha sarstı. İçişleri Bakanı’nın hakaret içeren açıklamaları bizi derinden etkiledi. 700 hafta boyunca bitmedi ümitlerim, solmadı karanfilim diyerek Galatasaray’da buluştuk. Bu sorun temel bir hukuk ve demokrasi sorunudur. Devlet politikası hukukun üstünlüğüne ve barışa giden yola barikat kuruyor. Bu barikatı aşmak yurttaşlık görevimizdir. 701’nci hafta da her Cumartesi olduğu gibi yine Galatasaray’da olacağız. Tüm failler yargı önüne çıkartılıncaya kadar adalet talep etmekten asla vazgeçmeyeceğiz”.

(Fotoğraf: Twitter- Nazım Dikbaş)

Bültene kayıt ol