'Bu cinayetler ırkçı saikle işlendi'

14.06.2023 - 10:06
Haberi paylaş

İki yıl önce şantiyede uyurken yakılarak katledilen Suriyeli işçiler Ahmed El Ali, Memnun Nebhan ve Muhammed Hüseyin El Abdo cinayet davası İzmir'de görülüyor. Irkçılık karşıtları duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yaptı.

İHD, İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, Sığınmacı Hakları Platformu, Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu, Mülteci Medyası, Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Yaşamak Derneği, Mülteci-Der, Hak İnisiyatifi, Halkların Köprüsü, Suriyeliler ile Dayanışma Derneği, Kar Değil Yaşam, İnsan Hakları ve Sosyal Güvenlik Forumu (BARQ), TİP, TÖP, DSİP, Halkevleri, İnsan Hakları Gündemi Derneği açıklamaya imza attı.

Türkçe metni Hacer Yeşilçay, Arapça metni Taha Elgazi okudu. Açıklama şöyle:

"Ahmed El Ali, Memnun Nebhan ve Muhammed Hüseyin El Abdo...

Üç genç insan, yerinden yurdundan edilmiş kendi yurdu olan Suriye'den ayrılmak zorunda kalmış üç genç insan, yaşamak için çalışmaktan başka çaresi olmayan üç genç insan, Türkiye'de mülteci olan üç genç insan...

16 Kasım 2021 tarihinde İzmir Güzelbahçe’de bir şantiyede uykularında öldürüldüler. Planlanarak katledildiler. Suriye uyruklu bu üç genç işçi, gece uykuları sırasında kaldıkları şantiye koğuşuna dökülen benzinle yakılarak öldürüldü. Şahitlerin ifadesine göre fail, olaydan bir gün önce "bu Suriyelileri öldüreceğim" diyordu. 

1 Mart 2023 tarihinde görülen ilk davada, savcılık soruşturmasını tamamlayıp, iddianame hazırladı. İddianameye göre, sanık Korukmaz olay tarihinde, 3 kişinin konakladıkları şantiyedeki yapıyı, uyudukları sırada ateşe vererek bu kişileri öldürme kastıyla yangın çıkardı ve bunu bir yıllık bir plan sonucunda gerçekleştirdi. Savcı, Korukmaz'ın 3 kişiyi canavarca hisle öldürdüğüne de kanaat getirdi. Korukmaz'ın cezai ehliyetinin tam olduğu da belirtildi.

Failin sözleriyle de açıktır ki, bu cinayetler ırkçı saikle işlemiştir. Bugün bu cinayetlerin örtbas edilmemesi ve adaletin yerini bulması için; ırkçılığın en büyük hedefi olan mültecilere yönelik saldırıların ve ayrımcılığın görünür hale gelmesi için İzmir Mülteci Dayanışma Platformu adı altında burada bulunmaktayız. 

Bizim için adaletin yerini bulması sadece failin hak ettiği cezayı alması ile mümkün değildir. Bu bağlamda faili cinayete azmettiren nefret ortamının oluşmasına zemin hazırlayan NEFRET SÖYLEMİ son bulmalı ve bu söylemi dile getirenlerin de yargılanmasını sağlayacak bir NEFRET SÖYLEMİ YASASI acilen çıkarılmalıdır.

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, mültecilere yönelik her türden saldırıya karşı mücadele etmenin ve bu alanda tüm dayanışma hareketlerinin içinde olmaya çalışmanın yanı sıra, mültecilere yönelik “ırkçı-milliyetçi” söylem ve saldırılara karşı mücadele etmeyi ve mücadeleyi büyütmeyi hedeflemektedir. Bugün de nefret saikiyle işlenen bu cinayetlerin takipçisi olarak İzmir Mülteci Dayanışma Platformu buradadır ve adalet yerini bulana kadar da burada olmaya devam edecektir. 

İZMİR MÜLTECİ DAYANIŞMA PLATFORMU

14 Haziran 2023"

Bültene kayıt ol