Şişlililer sordu: 'Deprem kapıda, Etfal nerede?'

26.03.2023 - 10:11
Haberi paylaş

Şişli Etfal Hastanesi’nin Seyrantepe ve Sarıyer’deki binalara taşınmasına karşı yapılan eylemde “Hastanemizi geri istiyoruz” denildi.

Şişli Etfal Dayanışması ve Şişli Kent Konseyi tarafından örgütlenen basın açıklamasına HDP, CHP, DSİP gibi siyasi partilerin yanı sıra DİSK, TTB, TMOB ve KESK şubeleri de katılarak destek verdi.

Maraş merkezli depremin ortaya çıkarttığı durumlardan örnekler verilen açıklamada, İstanbul’da olası bir deprem senaryosuna karşı kent merkezlerinde nitelikli hastanelerin bulunmasının önemine dikkat çekildi:

“Bir depremde hastane enkaza dönüşmüşse veya erişilmesi mümkün olamayacak kadar  uzaktaysa, yaralıya el uzatacak doktor yok demektir. Ambulans yok demektir. Ebe, hemşire yok demektir. Operasyon yapılacak ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri, cerrahlar yok demektir. Kan verilemeyecek demektir. İlaçsız kalmak demektir. 

(…)

Hastaneleri sağlam olmayan bir kent, depreme dirençli bir kent olamaz. İstanbul depremine karşı dirençli İstanbul seferberliğinin ilk adımı, hastanelerin ve yanı sıra okulların güçlendirilmesi olmalıdır. Hal böyleyken, bırakın depremi, bizim hastanelerimizin pek çoğunun daha bugünden çürük oldukları ortaya çıktı. 

Cerrahpaşa Tıp, ödeneksizlikten binalarını yenileyemediği için ölüme terk edildi ve hastane hizmet ve eğitim veremez duruma geldi. 

Çapa Tıp can çekişiyor. 102 binanın olduğu hastanenin inceleme yapılan 56 binasından 50 tanesi her an yıkılabilecek durumda. Hastanenin sağlık emekçileri, öğrenciler ve hastalar o binaları kullanmaya devam ediyor.

Haseki Hastanesi ile Haseki Kardiyoloji Enstitüleri, binaları güvenli olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. 

Kağıthane Devlet Hastanesi binaları yüksek riskli bulunarak boşaltıldı. 

Bakırköy Kadın Doğumevi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi boşaltıldı. 

Basına yansıyan bilgilere göre, Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Siyami Ersek Hastanesi, Samatya Devlet Hastanesi, Haydarpaşa Numune Hastanesi de sırada. 

Durumun özeti, “DEPREM GELİYOR, HASTANELER ÇÜRÜYOR!”

(…)

Depreme dirençli bir İstanbul seferberliğinin en önemli ayaklarından birisi olarak hastaneler ve sağlık sistemi, bu planlamanın içerisinde hak ettiği yeri bulmalıdır. Hastaneler hazır olmadan depreme hazır olamayız.

Bizler, Şişli halkı, Şişli Belediyesi, Şişli Kent Konseyi ve Şişli Etfal Dayanışması olarak tüm bunları bildiğimiz ve öngördüğümüz için Etfal Hastanemizin taşınmasına karşı çıktık. Olağan dönemlerde halkın sağlığa güvenli erişim ihtiyacını karşılayamayan bölgemizdeki sağlık sisteminin, Etfal’in yokluğunda, deprem, toplumsal şiddet olayları gibi olağanüstü durumlarda tamamen yetersiz kalacağını özellikle vurguladık. 

Şimdi soruyor, cevap bekliyoruz: “DEPREM KAPIDA, ETFAL NEREDE!”

Şişli Etfal dahil, İstanbul’da kamu hastaneleri öncelikli olmak üzere tüm hastanelerin deprem dayanıklılık test ve analizleri İBB veya güvenilir kurumlar tarafından yapılmalı, sonuç raporları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Güçlendirme yapılabilecekler hızla güçlendirilmeli, güçlendirmeyle kurtarılamayacak olanlar yıkılıp yenileri yapılmalıdır.”

Bültene kayıt ol