LGBTİ+ hakları aktivisti İris Mozalar serbest bırakılmalı

12.07.2024 - 11:07
Haberi paylaş

Kayseri'de Suriyeli göçmenlere yapılan pogrom ve ırkçı saldırıları eleştiren bir tweet attı. Evi polis tarafından basıldı, jet hızıyla tutuklandı.

Tanınmış trans aktivist İris Mozalar'ın tutuklanmasına tepkiler büyüyor.

Aktivist, sosyal medya hesabından ırkçılığı eleştirmişti.

Fakat bazı muhbirler paylaşımın altına emniyet ve Cimer etiketlerini koydu.

Gece vakti evinden gözaltına alındı ve ertesi gün mahkemeye çıkartıldı.

“Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu” gerekçesiyle tutuklama kararı çıktı. Kararın ardından Mozalar, Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi'ne sevk edildi.

Mahkmede yaptığı cesur savunması ise tarihe geçecek nitelikte.

Avukatı şöyle aktardı: "Ben açıkçası bunu özellikle belirtmek istiyorum. Somut bir suç unsuru bulunmayan yakın ve açık bir tehlikenin bulunmadığı ifadeler hakkında kendisine tutuklama verilmiştir. Tutuklanma kararını duyduktan sonra İris, ‘Kayseri’de ve başka illerde Suriyelilerin evlerini basıp yakanlar, Suriyeli genci öldürenler, katliam gerçekleştirmek isteyenler serbest bırakıldı ya da kimlikleri tespit edilmedi. Onları eleştirdiğim için şimdi ben mi tutuklanıyorum? Gerçekten bu kararı mı uygun buldunuz?’ diye hakime haykırdı. Bence bu altı çizilmesi gereken çok önemli bir nokta." 

Başta LGBTİ+ ve kadın örgütleri olmak üzere birçok demokratik örgütlenme İris Mozalar'ın serbest bırakılması için harekete geçti.

Avukatı tutuklanma kararına itiraz edeceklerini duyurdu.

Bültene kayıt ol